Dejavnost hotelirstva in gostinstva zajema širok spekter dejavnosti in vključuje hotele, bare in restavracije, pripravo in dostavo hrane, prodajna mesta s hitro prehrano, kavarne in bistroje. Če ljudje pridejo v stik z nevarnimi snovmi ali jih ne uporabljajo pravilno, lahko pride do poškodb ali obolenj. Kako nevarna je neka snov, je odvisno od vrste snovi, sestave snovi, poti prehajanja v človeški organizem in količine snovi, ki vstopa v telo.

 

Škoda za zdravje lahko nastane v trenutku ali po daljšem času izpostavljenosti. Nekateri ljudje so bolj občutljivi in drugi manj. V dejavnosti hotelirstva in gostinstva je veliko snovi, ki povzročajo tveganje za delavce. Za čiščenje in razkuževanje je pogosto treba uporabljati nevarne snovi. Delo s hrano in biološkimi odpadki, ki je pogosto povezano z delom v vlažnem delovnem okolju, je nevarno in lahko povzroči alergijske reakcije in bolezni kože, na primer, dermatitis. Delavci so izpostavljeni tudi param, ki nastajajo pri kuhanju, in pasivnemu kajenju.

Podroben opis in razlaga v PDF dokumentu: 26_dangerous_substances_horeca_sl.pdf


Še niste član?

Izpolnite pristopno izjavo ali e-obrazec in postanite del družine.

pisko

Ugodnost

sindikalne pocitnice

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

GiT kontakt

Sindikat GiT (gostinstva in turizma Slovenije)
Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana

ID za DDV: 93950420
tel:01 4341 200

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

Fairhotels Slovenija

fairhotels logo

Izjave

Sindikat GIT je nujna protiutež delodajalcem. K.Leban
Sodoben delavec je dejansko prekarec. G.Vojnović
Ljudje delajo predolgo, delajo preveč, praktično ni več razmejitve med delovnim časom in zasebnim življenjem. L.Jerkič