Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta

Jože P. Damijan o prekariatu

E-pošta natisni

Kako širitev prekariata vpliva na prekarizacijo standardnih zaposlitev, se pravi zaposlitev za nedoločen čas?

Zaposlovalci, ki zaposlujejo prekarno, s svojim ravnanjem vplivajo na ravnanje zaposlovalcev, ki zaposlujejo za nedoločen čas. To je mogoče videti pri spremembi standardov, ki veljajo v celotnih branžah.

Zaposlovalci, ki zaposlujejo za nedoločen čas, zaradi konkurence redno zaposlenim pogosto zadržujejo plače in druge bonitete na nizki ravni. Druga metoda s katero dosegajo svoje cilje pa je, da redne zaposlitve spreminjajo v deljene. Z zaposlenimi tako sklenejo dve pogodbi. Prva je za minimalni del in je za nedoločen čas. Po njej zaposleni dobijo manjši del celotnega prejemka. Vse ostalo pa gre preko pogodb, ki so po svojem bistvu atipične in za delovanje socialnih blagajn podobno destruktivne kot prekarnost sama.

Jože P. Damijan je redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in gostujoči profesor na belgijski univerzi v Leuvnu. Leta 2005 je postal minister za razvoj, zaradi neskladja pogledov s predsednikom vlade, pa se je po treh mesecih vrnil v profesuro. Njegov pogled na prekarnost je za nas zanimiv, ker je avtor bloga, znotraj katerega so široka družbena vprašanja podkrepljena z ekonomsko stroko in konkretnimi empiričnimi podatki.

Celoten intervju je dostopen na naslovu: http://www.spehnakruhu.com/academia/joze-p-damijan-siritev-prekariata-ima-na-prekarizacijo-standardnih-oblik-zaposlovanja-vsekakor-velik-vpliv
Črt Poglajen, politični analitik, tor. 18.7.2017, 09:00

Zadnjič posodobljeno ( 19.12.2017 ob 13:03 )  

Ugodnost

Ugodnost za člane GiT


Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice