Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta

Izjava za medije: Koncesnine

E-pošta natisni

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije se je danes seznanil z gradivom za 159. redno sejo Vlade RS, ki bo potekala v četrtek 7.12.2017. V gradivu za to sejo so tudi predlogi o določitvi faktorja izhodiščne vrednosti enote za uporabo termalne vode za leto 2018. Po predlogu sklepa Ministrstva za okolje in prostor bi bil faktor D za zdravilišča (tako imenovani faktor izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode, ki močno vpliva na koncesnino) v vrednosti 1, kar prinaša strošek letne koncesnine za zdravilišča v višini tudi do več kot 3% letnih prihodkov, kar je nevzdržno in nesprejemljivo!

Ta isti faktor, predlagan v predlogu sklepa za koncesnino za termalne vode za kmetijske namene je pol nižji, to je 0.5. Že več kot leto apeliramo, razlagamo, da zdravilišča s tako visoko koncesnino ne bodo zdržala finančnega pritiska. Že več kot leto, z argumenti, prepričujemo, da faktor D v višini več kot 0.5, ni sprejemljiv, ni vzdržen in apeliramo na Vlado, da sprejme enak faktor kot je predviden za uporabo termalne vode v kmetijstvu in pomeni še vzdržno raven za plačilo koncesnin tudi zdravilišč.

Očitno vsa prizadevanja in argumenti turističnih delavcev, strokovnjakov ter tudi Ministrstva za gospodarstvo niso zalegla. Ministrica Irena Majcen še vedno vztraja pri svojem stališču in tako kaže nedopusten odnos do razvoja turizma in do vseh delavcev, ki delajo v njem. Noče sprejeti drugačnih, pravičnejših rešitev. Rešitev, ki jih je predlagal Direktorat za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo in bi omogočile vsem podjetjem, ki se ukvarjajo z zdraviliškim turizmom, enakopravne in konkurenčne pogoje dela, ki jih potrebujejo, da bi skladno s sprejeto Strategijo razvoja, zvišali delež turizma iz 12% na 16% BDP. Hkrati je ministrica v fazi sprejema uredbe (in faktorja D) javno zatrjevala oz. zavajala, da bo formula za zdraviliški turizem vzdržna in da zdravilišča ne bodo plačevala več kot 1% letnih prihodkov. Po sedaj predlagani faktorju v formuli za izračun koncesnine pa bi bila koncesnina tudi več kot 3% letnih prihodkov nekaterih zdravilišč.

Ministrica enostavno ne razume, da je potrebno ta delež težko prisluženega denarja, namesto v državni proračun, vrniti zaposlenim, ki si za vso opravljeno delo, nenormalno povečan obseg dela in neenakomerno razporejen delovni čas, zaslužijo, da njihove plače niso več med najslabšimi v vsem slovenskem gospodarstvu. S tako visoko koncesnino so zdravilišča denar namenjen delavcem, primorana preliti v plačilo nerazumno visoke koncesnine državi.

Spoštovani člani Vlade, v sindikatu GIT Slovenije pričakujemo, da boste prisluhnili argumentom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo in izenačili različno predlagani višini koncesnine za uporabo termalne vode na enotnih 0,5% letnih prihodkov.

Sindikat GIT Slovenije načrtuje sklic vseh članov sindikata zaposlenih v slovenskih naravnih zdraviliščih. Na konferenci bomo delavcem in vodstvom teh podjetij predlagali sklep o organizaciji velikega protestnega shoda pred vladno palačo, v kolikor na tej seji Vlade ne bo prevladala zdrava pamet.

dopis 6_12_17_izjava za medije_koncesnine_pop.pdf

Zadnjič posodobljeno ( 06.12.2017 ob 13:44 )  

Ugodnost

Ugodnost za člane GiT


Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice