Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta

Pobuda za izplačilo 13. plače

E-pošta natisni

Objavljamo poziv ZSSS k izplačilu 13. plače, ki ga je pripravila izvršna sekretarka, Andreja Poje in podpisala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Prosim, da ga posredujete naprej, svojim zaupnikom oz. članom po podjetjih ali razobesite po oglasnih deskah:Pozivu se pridružuje tudi sindikat GIT Slovenije.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) poziva delodajalce, da v skladu z določili kolektivnih pogodb dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih, v novembru in decembru 2017 zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja (13. plača, plača iz naslova uspešnosti poslovanja družbe).

ZSSS prav tako poziva delodajalce, da najkasneje v mesecu decembru 2017 zagotovijo izplačilo »božičnice« v vseh primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe. Prav tako opozarjamo, da so izplačila iz naslova uspešnosti poslovanja od 1.1.2017, tako zaradi pobud ZSSS kot dogovora med socialnimi partnerji davčno razbremenjena. Zakon o dohodnini (ZDoh-2R) za leto 2017 namreč določa, da zaposleni ob izplačilu 13. plače ali kako drugače imenovane nagrade za poslovno
uspešnost, enkrat v koledarskem letu, od izplačila plačajo zgolj prispevke za socialno varnost, znesek do 70 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek se do 70 % povprečne plače v RS tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Tudi letos smo si socialni partnerji prizadevali za nadaljnjo davčno razbremenitev izplačil iz naslova uspešnosti poslovanja, zaradi česar je predvideno, da se bo v letu 2018 znesek, ki bo oproščen plačila dohodnine povišal, in sicer iz sedanjih 70 % na 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji.

Izvorni dokument v PDF obliki: Poziv ZSSS 13 placa 2017

Zadnjič posodobljeno ( 21.11.2017 ob 13:02 )  

Ugodnost

Ugodnost za člane GiT


Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice