Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta

Goran Vojnović o prekarnosti in kulturnem povezovanju

E-pošta natisni

Kako bi opredelili prekariat kot družbeno skupino?

Prekariat je realnost trenutnih razmer. Če je bila v času naših staršev neka vrsta prekariata alternativa, oziroma način neposrednega upora zoper sistem, postaja sedaj prekarnost norma. Nihče si ne dela utvar, da gre za neko prehodno fazo. Za preizkus posameznikovih delovnih sposobnosti, na osnovi katerega bi delodajalec lahko dobil oceno o tem, ali je smiselno skleniti pogodbo za nedoločen čas ali ne. Zelo veliko jih je, ki so srečni že, če dobijo priložnost delati prekarno.

Prepričan sem, da se bodo slej ko prej tudi sindikalna gibanja zavzela za to, da se bo prekarce zaščitilo na enak način, kot se danes ščiti delavce za nedoločen čas. Se pa z ukrepi definitivno zamuja. Pa ne le pri sindikatih, ampak tudi pri političnih strankah. Neverjetno je, da si leve in sindikalne politike tega ne vzamejo kot izhodišče svojega boja. Sodoben delavec je dejansko prekarec.

Goran Vojnović je pisatelj, režiser in scenarist. Poznan je postal z režijo celovečerca »Čefurjiraus!«, z zadnjim romanom »Figa«, v katerem opisuje osebne odnose in poglede, ki jih imajo na svet posamezniki, pa je bil letos tretjič nagrajen s Kresnikom. Po besedah Iva Svetine, predsednika Slovenskih pisateljev, Goran svoj slog nadgrajuje in poglablja tako v vsebini kot v veščini izražanja. Njegov pogled na prekarnost nas je zanimal skozi prizmo multikulturnosti, usmerjenosti v javni diskurz in ključnih družbenih vrednot, ki jih zagovarja.

Celoten intervju je dostopen na naslovu: http://www.spehnakruhu.com/art/goran-vojnovic
Avtor: Črt Poglajen, politični analitik, 24.07.2017

Zadnjič posodobljeno ( 26.07.2017 ob 12:59 )  

Ugodnost

Ugodnost za člane GiT


Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice