Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Prenova portala eUprava

E-pošta natisni

Prenovljen portal za državljane eUprava

e-uprava.gov.si

 

Skupaj smo zmagali

E-pošta natisni

Torek, 24. november 2015 in sreda, 25. november 2015, sta bila tako za delavke in delavce, prejemnice in prejemnike minimalne plače, velika dneva! Državni zbor je namreč soglasno potrdil spremembe zakona o minimalni plači, ki smo ga vložile sindikalne centrale s podporo vas, ki ste oddali svoj glas za odpravo krivic in neenake obravnave zaposlenih na minimalni plači, državni svet pa dan kasneje ni sprejel odložilnega veta na novelo zakona o minimalni plači, ki so ga predlagali delodajalci.

S 1. januarjem 2016 bo tako odpravljena neenaka obravnava delavk in delavcev, prejemnic in prejemnikov minimalne plače, ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času (ponoči, v nedeljah in na proste dneve po zakonu) in ki so do spremembe zakona prejemali enako plačilo kot tisti delavci, ki dela v teh pogojih niso opravljali. Izplačilo je bilo za vse enako, in sicer 790,73 evrov bruto. Prav tako se s spremembo zakona odpravlja neenaka obravnava zaposlenih znotraj istega podjetja, saj je bil priznan in izplačan dodatek za delo v neugodnem delovnem času le tistim zaposlenim, katerih plača presega minimalno plačo.

Več ...
 

Odzivi po redefiniciji minimalne plače pričakovani: delodajalci zaskrbljeni, sindikati zadovoljni

E-pošta natisni

Ljubljana, 24. novembra - Potem ko je DZ danes potrdil redefinicijo minimalne plače, so v GZS ponovno izrazili zaskrbljenost zaradi političnih odločitev, ki argumente in zahteve gospodarstva postavljajo na drugi tir. Menijo, da bo zaradi "dviga bruto minimalne plače" ogroženih vrsta delovnih mest. Sindikati po drugi strani odločitev DZ pozdravljajo.

Več ...
 

Vlada letos še ne bo predlagala davčnih sprememb

E-pošta natisni

Ljubljana, 24. novembra - Odzivi na osnutke treh davčnih zakonov, ki so bili do konca prejšnjega tedna v javni obravnavi, so bili razmeroma negativni. Vlada se je zato odločila, da letos še ne bo predlagala davčnih sprememb, je danes povedal finančni minister Dušan Mramor.

Več ...
 

Izplačilo 13. plače

E-pošta natisni

Pobuda  SINDIKATA GIT SLOVENIJE in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za izplačilo 13. plače

Na Sindikatu GIT in v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pozivamo delodajalce na področju gostinstva in turizma , da v skladu z določili kolektivne pogodbe dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih, v novembru in decembru 2015 zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja (13. plača, plača iz naslova uspešnosti poslovanja družbe).

Več ...
 

Predstavniki zdravilišč: Visokih koncesnin ne bomo zmogli

E-pošta natisni

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je danes pred sejo vlade svoje argumente glede koncesij za termalno vodo predstavilo ministroma za okolje in gospodarstvo, a je vlada sprejela uredbe, kot so bile predlagane. Zdravilišča opozarjajo, da bodo koncesnine previsoke, kar lahko pomeni izgubo delovnih mest in tudi zapiranje zdravilišč.

Več ...
 

Oktobrska brezposelnost pričakovano nekoliko višja

E-pošta natisni

Oktobra je brezposelnost zaradi prijavljanja mladih po končanem šolanju nekoliko narasla. Vendar se je prijavilo manj iskalcev prve zaposlitve kot v preteklih letih. Ob koncu oktobra je bilo registriranih 107.488 brezposelnih, kar je 2.730 oseb oziroma 2,6 % več kot septembra, v primerjavi z oktobrom 2014 pa je bila brezposelnost manjša za 7,3 %.

Več ...
 

Vlada v četrtek predvidoma o koncesijah za rabo termalne vode

E-pošta natisni

Vlada bo predvidoma v četrtek obravnavala prve uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za posamezna zdravilišča. Po predlogu si bodo lahko zdravilišča znižala koncesnino z varčnejšo rabo vode in vračanjem vode v zemljo, a zdravilišča še vedno opozarjajo na previsoko obremenitev.

Več ...
 

Odprto pismo odgovornim v vladi rs

E-pošta natisni

Objavljamo odprto pismo Konfederacije sindikatov 90 Slovenije in Sindikata gostinstva in turizma KS 90 odgovornim v Vladi RS v zvezi z resničnim ozadjem portoroškega turizma, ki smo ga danes naslovili na predsednika Vlade RS, ministrico za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministra za finance in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Več ...
 

Kakšna naj bo zdravstvena reforma

E-pošta natisni

Glavno sporočilo WHO - SZO je bilo, da je Slovenija med 52 evropskimi državami (torej poleg EU tudi vse ostale evropske države) najboljša po zelo pomembnem kazalniku kakovosti: v Sloveniji je med vsemi državami najmanjši delež ljudi, ki trdijo, da niso mogli do potrebne zdravstvene storitve, ker si je finančno niso mogli privoščiti. SZO nam priporoča, da v zdravstveni reformi ne spreminjajmo tistega, kar se je izkazalo za dobro! Pri tem je posebej poudarila ohranitev dostopnosti zdravstvenih storitev za vse prebivalstvo, kar seveda najbrž pomeni med drugim, da se naj ne krči košarica pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja! Izredno pomembno sporočilo naši vladi in poslancem!

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 62 gostov .