Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Filmi o Napu - ozaveščanje o varnosti in zdravju pri delu z nasmehom

E-pošta natisni

Tokrat vas opozarjamo na filme o Napu, ki nas z nasmehom ozaveščajo o načelih varnosti in zdravja pri delu. Idejo o takih filmih je v evropskem letu varnosti in zdravja pri delu 1992 dal konzorcij državnih institucij za varnost in zdravje pri delu HSE (Združeno kraljestvo), DGUV (Nemčija), INAIL (Italija), INRS (Francija), SUVA (Švica) in AUVA (Avstrija). Gre za vesele risanke brez besed, zaradi česar ni težav pri prevajanju v številne evropske jezike. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU OSHA) iz Bilbaa je leta 2003 izrazila interes za Napov film za podporo takratni evropski kampanji na temo nevarnih snovi.

Več ...
 

Novosti na področju poklicnega zavarovanja

E-pošta natisni

Vlada je novelo poslala v parlamentarno obravnavo po skrajšanem postopku. Pri predlogu prenove poklicnega zavarovanja je bila novela deležna soglasja socialnih partnerjev, kar pa ne velja v primeru dvojnega statusa upokojencev.

Vlada je pri ureditvi dvojnega statusa zasledovala cilj enake obravnave vseh zavarovancev. Novela zato uvaja dvojni status za vse zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno upokojitev. Možnost ureditve dvojnega statusa z uveljavitvijo izplačila 20-odstotne starostne ali predčasne pokojnine imajo po noveli vsi, ki izpolnjujejo pogoje po starih predpisih, in tudi starejši od 65 let.

Več ...
 

Dan Delo Družina 2015

E-pošta natisni

Dan, ko gremo pravočasno IZ službe!

Pridruži se nam in pojdi 10. decembra pravočasno domov! K sodelovanju povabi tudi sodelavce, prijatelje in znance! Z akcijo želimo spodbuditi razmislek o pomenu usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja, razmislek o dolgih delovnikih, ki ne prinašajo želenih rezultatov v obliki večje produktivnosti, ter o organizacijskih kulturah, ki v središče postavljajo produktivno, spoštljivo sodelovanje z zaposlenimi. Želimo torej spodbuditi večjo produktivnost na delovnem mestu, da gremo lahko pravočasno domov in se polno posvetimo zasebnemu življenju.

 

60. E-novica ZSSS za delavske zaupnike za varnost in zdravje pri delu

E-pošta natisni

Tokrat vas obveščamo, da bo v četrtek, 10.12.2015, že drugič v Sloveniji potekala akcija Dan DeloDružina kot spodbuda podjetjem in njihovim zaposlenim, naj grejo pravočasno, torej po vseh oddelanih urah, domov.

Opozorite na akcijo svojega delodajalca in sodelavce!

Več ...
 

Prenova portala eUprava

E-pošta natisni

Prenovljen portal za državljane eUprava

e-uprava.gov.si

 

Skupaj smo zmagali

E-pošta natisni

Torek, 24. november 2015 in sreda, 25. november 2015, sta bila tako za delavke in delavce, prejemnice in prejemnike minimalne plače, velika dneva! Državni zbor je namreč soglasno potrdil spremembe zakona o minimalni plači, ki smo ga vložile sindikalne centrale s podporo vas, ki ste oddali svoj glas za odpravo krivic in neenake obravnave zaposlenih na minimalni plači, državni svet pa dan kasneje ni sprejel odložilnega veta na novelo zakona o minimalni plači, ki so ga predlagali delodajalci.

S 1. januarjem 2016 bo tako odpravljena neenaka obravnava delavk in delavcev, prejemnic in prejemnikov minimalne plače, ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času (ponoči, v nedeljah in na proste dneve po zakonu) in ki so do spremembe zakona prejemali enako plačilo kot tisti delavci, ki dela v teh pogojih niso opravljali. Izplačilo je bilo za vse enako, in sicer 790,73 evrov bruto. Prav tako se s spremembo zakona odpravlja neenaka obravnava zaposlenih znotraj istega podjetja, saj je bil priznan in izplačan dodatek za delo v neugodnem delovnem času le tistim zaposlenim, katerih plača presega minimalno plačo.

Več ...
 

Odzivi po redefiniciji minimalne plače pričakovani: delodajalci zaskrbljeni, sindikati zadovoljni

E-pošta natisni

Ljubljana, 24. novembra - Potem ko je DZ danes potrdil redefinicijo minimalne plače, so v GZS ponovno izrazili zaskrbljenost zaradi političnih odločitev, ki argumente in zahteve gospodarstva postavljajo na drugi tir. Menijo, da bo zaradi "dviga bruto minimalne plače" ogroženih vrsta delovnih mest. Sindikati po drugi strani odločitev DZ pozdravljajo.

Več ...
 

Vlada letos še ne bo predlagala davčnih sprememb

E-pošta natisni

Ljubljana, 24. novembra - Odzivi na osnutke treh davčnih zakonov, ki so bili do konca prejšnjega tedna v javni obravnavi, so bili razmeroma negativni. Vlada se je zato odločila, da letos še ne bo predlagala davčnih sprememb, je danes povedal finančni minister Dušan Mramor.

Več ...
 

Izplačilo 13. plače

E-pošta natisni

Pobuda  SINDIKATA GIT SLOVENIJE in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za izplačilo 13. plače

Na Sindikatu GIT in v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pozivamo delodajalce na področju gostinstva in turizma , da v skladu z določili kolektivne pogodbe dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih, v novembru in decembru 2015 zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja (13. plača, plača iz naslova uspešnosti poslovanja družbe).

Več ...
 

Predstavniki zdravilišč: Visokih koncesnin ne bomo zmogli

E-pošta natisni

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je danes pred sejo vlade svoje argumente glede koncesij za termalno vodo predstavilo ministroma za okolje in gospodarstvo, a je vlada sprejela uredbe, kot so bile predlagane. Zdravilišča opozarjajo, da bodo koncesnine previsoke, kar lahko pomeni izgubo delovnih mest in tudi zapiranje zdravilišč.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 144 gostov .