Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Zaščitite se pred nevarnim UV sončnim sevanjem

E-pošta natisni

Sončno sevanje sestavlja ultravijolično, vidno in infrardeče sevanje. UV sevanje ima ob zmerni izpostavljenosti koristne učinke: sodeluje pri tvorbi D vitamina, ugodno vpliva na počutje in delovanje hormonskih žlez, v medicini se uporablja za zdravljenje kožnih bolezni. Pretirano izpostavljanje UV sevanju pa ima škodljive posledice za oči, kožo in imunski sistem. Predvsem pri daljšem delu na prostem, je koža izpostavljena UV sevanju dlje kot je to koristno oz. zdravo. Zato je zelo pomembna preventiva. V nadaljevanju vam podajamo 7 koristnih napotkov, kako se zaščititi pred UV sončnimi žarki:

Več ...
 

Dvig regresa za letni dopust

E-pošta natisni

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije se je izpogajal za dvig regresa za letni dopust za leto 2016 iz 900 eur na 930 eur.
Socialni partnerji bodo podpisali aneks h KP GIT in ga po vpisu v register KP na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, objavili v Uradnem listu RS. Podpisan aneks bomo posredovali vsem predsednikom sindikata in ga v kratkem objavilitudi  na naši spletni strani.

 

O prekariatu z dr. Vesno Vuk Godina

E-pošta natisni

tokrat sem o prekariatu govoril z dr. Vesno Vuk Godino: spehnakruhu.com/mnenja/dr-vesna-vuk-godina. Antropologinjo in žensko, ki svoja mnenja vselej poda jasno in brez ovinkov. Odprla sva zanimive teme, kot so:

Več ...
 

Predlog novega nacionalnega programa varnosti in zdravja pri delu

E-pošta natisni

Obveščamo vas, da bo Svet za varnost in zdravje pri delu, ki je v skladu z 62. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1, UL RS 43/2011) strokovno posvetovalno telo ministrice za delo, v četrtek 16. 6. 2016 ob 13.00 obravnaval verzijo 2 predloga novega nacionalnega programa varnosti in zdravja pri delu z naslovom »PREMIK NAPREJ: Od preventive k višji ravni kulture varnosti in zdravja pri delu«. Nadomestil bo prejšnjega iz leta 2003.

Več ...
 

Evropska platforma za izboljšanje sodelovanja pri preprečevanju in odvračanju od dela na črno

E-pošta natisni

Obveščamo vas, da je dne 27.05.2016 začela delovati evropska platforma za izboljšanje sodelovanja pri preprečevanju in odvračanju od dela na črno. Platforma bo služila za prijave dela na črno, kar bi naj zagotovilo socialno zaščito milijonom Evropejcev, ki so prikrajšani zaradi različnih tveganih delovnih ureditev, tudi zaradi odvisnega delovnega razmerja, ki se skriva za samozaposlitvijo. Platforma, ki jo upravlja Evropska komisija, bo omogočila razprave o načinih za izboljšanje politik in ukrepov za odpravo dela na črno ter spodbujanje sodelovanja med nacionalnimi organi in drugimi akterji, vključno s tistimi, ki obravnavajo čezmejna vprašanja dela na črno. Poleg tega bo platforma ozaveščala javnost o problematiki dela na črno. Platformo sestavljajo pristojni organi vseh držav članic ter predstavniki medsektorskih socialnih partnerjev na ravni EU.

Več ...
 

Tiskovna konferenca sindikata GIT Slovenije, 19. maj 2016

E-pošta natisni

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je že v začetku meseca aprila, skladno z ustnimi zagotovili ob podpisu kolektivne pogodbe GIT, posredoval delodajalcem pobudo za začetek pogajanj za dvig regresa za letni dopust in dvig sramotno nizkih plač v panogi.
Konferenca sindikata je z ogorčenjem sprejela negativni odgovor obeh delodajalskih organizacij na pobudo za začetek pogajanj. Tako so enostransko prekinili dolga leta trajajoč socialni dialog, ki je eden od temeljnih postulatov evropske turistične politike. IN to so naredili tik pred začetkom turistične sezone, za katero vsi strokovnjaki trdijo, da bo rekordna! Tudi sezona leta 2015 je bila izredno dobra. Gospodarske družbe dejavnosti gostinstva so ustvarile dobiček iz poslovanja v višini 13,9 mio eur, v letu 2014 je bila ustvarjena izguba iz poslovanja v višini 31,5 mio eur.

Več ...
 

4. konferenca SGIT in Posvet v okviru projekta "Turizem smo ljudje"!

E-pošta natisni


 

Zahteve glede sporazumov CETA in TTIP

E-pošta natisni

Spoštovani gospod predsednik Vlade, dr. Miro Cerar, spodaj podpisane organizacije smo enotnega mnenja glede nevarnosti in negativnih učinkov, ki izhajajo iz določb, zapisanih v trgovinskem sporazumu med EU in Kanado (CETA). Izražamo odločno nasprotovanje vključitvi mehanizma za reševanje sporov med vlagatelji in državami v sporazum CETA ter pozdravljamo stališče Vlade Republike Slovenije, da reformni predlog sistema, znan pod kratico ICS, ni ustrezen in da vključitev mehanizma v sporazum CETA ni potrebna.

Več ...
 

Sporočilo za javnost po seji Vlade RS

E-pošta natisni

Vlada RS je danes na redni seji sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo Matjaža Nemca v zvezi z zapleti glede kratkoročnega oddajanja lastnih nepremičnin turistom (npr. preko spletne platforme Airbnb) in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije.

Več ...
 

Poziv SIST naj glasuje proti DIS/ISO 45001

E-pošta natisni

Obveščamo vas, da je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije kot članica Evropske konfederacije sindikatov ETUC danes pozvala Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST), da kot član Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO) glasuje proti osnutku standarda ISO/DIS 45001, o katerem v okviru ISO poteka glasovanje do 12. 5. 2016. K ukrepanju pa smo pozvali tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pristojno za predpise na področju varnosti in zdravja pri delu.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 71 gostov .