Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Objava KP v Uradnem listu RS št. 17

E-pošta natisni

V Uradnem listu RS, z dne 29.2. 2016 številka 17, je bila objavljena nova Kolektivna pogodba dejavnosti GOSTINSTVA IN TURIZMA SLOVENIJE.

 

Letno poročilo 2015 - ZPIZ

E-pošta natisni

Objavljamo letno poročilo in predstavitev zavoda za zaposlovanje za leto 2015. Dokument je na voljo na povezavi -->klik<--

 

OECD analiza o učinku gospodarske krize na kakovost delovnih mest

E-pošta natisni

Tokrat vas želimo opozoriti na raziskavo, ki je bila objavljena danes. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je mednarodna gospodarska organizacija 34 razvitih držav, ki sprejemajo načela predstavniške demokracije in svobodnega trga. Slovenija se ji je pridružila leta 2010. Dne 24.02.2016 je bila na njeni spletni strani objavljena mednarodna analiza o tem, kako se je spreminjala kakovost delovnih mest v času gospodarske krize. Analiza je nastala z združevanjem rezultatov različnih na različnih kontinentih predhodno opravljenih raziskav.

Več ...
 

Podpisali smo novo...

E-pošta natisni

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je danes, 19. februarja, 2016 skupaj s svojimi partnerji podpisal novo Kolektivno pogodbo dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije. Kolektivna pogodba je podpisana za obdobje dveh let, torej velja do 31. 12. 2017 in bo objavljena v Uradnem listu RS takoj, ko jo bo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vpisalo v register Kolektivnih pogodb. Kolektivna pogodba med drugim še vedno vsebuje specifike, ki veljajo za našo panogo:


Več ...
 

Zdravje delavcev v procesih prestrukturiranja podjetij

E-pošta natisni

Tokrat vam poročamo o izjemni raziskavi, ki jo je izvedel Klinični inštitut za medicino dela prometa in športa (KIMPDŠ) iz Ljubljane in ki je bila pred kratkim predstavljena tudi v javnosti. Gre za raziskavo, s katero je KIMPDŠ potrdil, kako zelo je ogroženo in se dejansko poslabša zdravje delavcev, ki so v procesih prestrukturiranja podjetij odpuščeni, ne da bi kdorkoli poskrbel za psihološko pomoč oziroma svetovanje.

Več ...
 

Akcija belgijskih sindikatov za boljšo zaščito vseh evroposkih delavcev pred karcinogeni

E-pošta natisni

V 11. E-novici ZSSS za delavske zaupnike VZD z dne 22. 4. 2015 smo vas obvestili o kampanji Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) ob lanskem svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu (28. april 2015). Evropski sindikati pa s to kampanjo nadaljujemo tudi v letu 2016. Tokrat vas obveščamo o akciji belgijskih sindikatov, ki so lani v okviru te kampanje pripravili posebno spletno stran. Letos pa so zbrali 7000 podpisanih dopisnic, s katerimi je 7000 podpisnikov osebno pisalo poslancem Evropskega parlamenta, da je treba sprejeti evropske obvezujoče mejne vrednosti za karcinogene, kar bi zaradi boljše zaščite na delovnem mestu samo v letu 2016 preprečilo smrt vsaj 100.000 evropskih delavcev. Belgijski sindikalisti pred dnevi podpisane dopisnice razdelili prav vsem od 751 evropskih poslancev.

Več ...
 

Stališče ZSSS do izplačevanja dodatko za stalno pripravljenost

E-pošta natisni

Objavljamo poročilo z novinarske konference »Stališča ZSSS do izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost«. Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) smo danes predstavili svoj pogled na neupravičena izplačila dodatkov za stalno pripravljenost na fakultetah v Sloveniji. Želeli smo predvsem zelo jasno pokazati, komu in zakaj taki dodatki pripadajo, koliko znašajo in kako redko se izplačujejo. Jasno je, da ravnanje fakultetnih elit z ministri na čelu nima nikakršne zveze s stalno pripravljenostjo. Sindikati ocenjujemo, da izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost ni bilo napaka, bilo je zavestna kršitev zakonodaje in bogatenje elit. Zato zahtevamo, da se neupravičeno izplačana sredstva v celoti in z obrestmi vrnejo, odgovorni pa naj odstopijo.

Več ...
 

Filmi o Napu - ozaveščanje o varnosti in zdravju pri delu z nasmehom

E-pošta natisni

Tokrat vas opozarjamo na filme o Napu, ki nas z nasmehom ozaveščajo o načelih varnosti in zdravja pri delu. Idejo o takih filmih je v evropskem letu varnosti in zdravja pri delu 1992 dal konzorcij državnih institucij za varnost in zdravje pri delu HSE (Združeno kraljestvo), DGUV (Nemčija), INAIL (Italija), INRS (Francija), SUVA (Švica) in AUVA (Avstrija). Gre za vesele risanke brez besed, zaradi česar ni težav pri prevajanju v številne evropske jezike. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU OSHA) iz Bilbaa je leta 2003 izrazila interes za Napov film za podporo takratni evropski kampanji na temo nevarnih snovi.

Več ...
 

Novosti na področju poklicnega zavarovanja

E-pošta natisni

Vlada je novelo poslala v parlamentarno obravnavo po skrajšanem postopku. Pri predlogu prenove poklicnega zavarovanja je bila novela deležna soglasja socialnih partnerjev, kar pa ne velja v primeru dvojnega statusa upokojencev.

Vlada je pri ureditvi dvojnega statusa zasledovala cilj enake obravnave vseh zavarovancev. Novela zato uvaja dvojni status za vse zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno upokojitev. Možnost ureditve dvojnega statusa z uveljavitvijo izplačila 20-odstotne starostne ali predčasne pokojnine imajo po noveli vsi, ki izpolnjujejo pogoje po starih predpisih, in tudi starejši od 65 let.

Več ...
 

Dan Delo Družina 2015

E-pošta natisni

Dan, ko gremo pravočasno IZ službe!

Pridruži se nam in pojdi 10. decembra pravočasno domov! K sodelovanju povabi tudi sodelavce, prijatelje in znance! Z akcijo želimo spodbuditi razmislek o pomenu usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja, razmislek o dolgih delovnikih, ki ne prinašajo želenih rezultatov v obliki večje produktivnosti, ter o organizacijskih kulturah, ki v središče postavljajo produktivno, spoštljivo sodelovanje z zaposlenimi. Želimo torej spodbuditi večjo produktivnost na delovnem mestu, da gremo lahko pravočasno domov in se polno posvetimo zasebnemu življenju.

 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 73 gostov .