Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Evropski teden mobilnosti in Evropski teden športa 2016

E-pošta natisni

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1 UL RS 43/2011) določa tudi obveznost delodajalca, da načrtuje promocijo zdravja na delovnem mestu. Dobra praksa zahteva, da se o tem posvetuje tudi z delavskimi zaupniki za varnost in zdravje pri delu.

Več ...
 

Sezona tudi v septembru

E-pošta natisni

Odlični rezultati slovenskega turizma v prvih sedmih mesecih letošnjega leta v prvih sedmih mesecih za 10 % več tujih turistov.

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) je slovenski turizem v obdobju od januarja do vključno julija zabeležil za 8 % več turistov in 6 % več prenočitev kot v istem obdobju leta 2015. Odlični rezultati slovenskega turizma v lanskem letu, ko smo prvič od samostojnosti naše države zabeležili več kot 10 milijonov turističnih prenočitev in 2,2 milijardi evrov izvoženih potovanj, se nadaljujejo tudi v prvih sedmih mesecih letošnjega leta. V obdobju od januarja do vključno julija smo zabeležili skupno za 8 % več prihodov turistov in za 6 % več prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Več ...
 

Danilo Türk o prekariatu

E-pošta natisni

Če bom oktobra izvoljen za Generalnega sekretarja OZN, se bom vprašanju dela posvetil s posebno pozornostjo, ker se mi zdi, da prav delo ohranja izhodiščno družbeno integriranost. Družbena deizntegracija in odtujitev, ki iz nje izhaja, sta vedno posledica brezciljnosti in brezperspektivnosti, ki jo povzroča prav pomanjkanje dela.

Več ...
 

Jakob Počivavšek, predsednik PERGAM-a o prekariatu

E-pošta natisni

Jakob Počivavšek je predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM. Trg dela pozna dobro, tako s strani njegove normativne ureditve, kot tudi s strani organizacije same. Predno se je z zaščito pravic delavcev začel ukvarjati znotraj konfederacije, je urejenost razmer sledil na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer je nadzoroval delo zaposlovalnih agencij.

Več ...
 

Akademija "Ko radi in dobro delamo"

E-pošta natisni

Že vrsto let vpeljujete različna orodja, ki bi izboljšala klimo in kulturo v vašem podjetju, pa se vam zdi, da se ni (skoraj) nič spremenilo?

Več ...
 

Usklajen znesek regresa

E-pošta natisni

Skladno s 74. členom, 3. odstavkom KP GIT, je nov usklajen znesek regresa za prehrano med delom, od 1. julija, 2016, 4,38 eur. Znesek je izračunan na podlagi količnika rasti cen prehrambenih izdelkov, ki je v obdobju januar-junij 2016, po podatkih Statističnega Urada RS, znašal 1,026.

 

Možnost, da bi se zaposlil za določen čas, torej prekarno, je med 70 in 80%

E-pošta natisni

Zala Turšič je predsednica Sindikata Mladi Plus. Po izobrazbi je politologinja, s širšimi družbenimi izzivi pa se ukvarja tudi kot članica aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Ker predstavljajo prav mladi med prekarci eno najpomembnejših skupin, me je zanimalo, kako gleda na možnost njihove organizacije na izzive, s katerimi se srečujejo in na povezovanje med sindikati na eni in gibanji, ki pravice prekarcev zastopajo na aktivistični ravni na drugi strani. Objavljamo intervju v nadaljevanju.

Več ...
 

Dušan Semolič: »Verjamem, da je med prekerci zelo velik intelektualni potencial«

E-pošta natisni

Dušan Semolič je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije od njene ustanovitve leta 1991 in član Izvršnega odbora Evropske konfederacije sindikatov. Njegovi pogledi so za naš diskurz pomembni, ker ima dober vpogled tako v zgodovino delavskega gibanja, kot tudi v trenutne trende pogajanj med vlado, delodajalci in sindikati. Zanimalo me je, kako gleda na potencial sodelovanja sindikalno organiziranih delavcev s prekarci, kako gleda na sorodnosti in razlike med člani obeh skupin in kako gleda na pot do oblikovanja skupne delovsko prekarske agende.

Več ...
 

Francoska raziskava potrdila škodljivost nočnega dela za zdravje

E-pošta natisni

Tokrat vas seznanjamo z ugotovitvami iz francoske študije, objavljene 22. 6. 2016, s katero so preverjali, ali nočno delo v resnici škoduje zdravju delavcev. Študijo je izvedla francoska Agencija za hrano, življenjsko okolje ter varnost in zdravje pri delu ANSES. Pokazala je, da nočno izmensko delo dejansko povzroča ne le motnje spanca in presnove v celicah človeškega telesa ampak celo hude bolezni. V tesnem sodelovanju z evropskimi in ameriškimi so francoski raziskovalci pregledali 24 v zadnjem času opravljenih epidemioloških študij.

Več ...
 

Objavljen Aneks h KP GIT

E-pošta natisni

V Uradnem listu RS štev. 49/2016, z dne 8. julija 2016 je objavljen ANEKS H KOLEKTIVNI POGODBI GIT SLOVENIJE, stran 7175.
Aneks objaviljamo tudi na naši spletni strani -->klik<-- oz. med dokumenti.

Regres za letni dopust za leto 2016 v naši panogi je torej 930€.

Na inšpektoratu za delo RS bodo v letošnji sezoni pospešeno izvajali inšpekcijske preglede v podjetjih , ki bistveno kršijo določbe Kolektivne pogodbe GIT in ZDR v zvezi s plačili za delo, odmori in počitki, delovnim časom ter zaposlovanju.

Prosimo, da nas preko vseh kontaktnih kanalov redno obveščate o stanju v vašem podjetju.

 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 71 gostov .