Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

4. konferenca SGIT in Posvet v okviru projekta "Turizem smo ljudje"!

E-pošta natisni


 

Zahteve glede sporazumov CETA in TTIP

E-pošta natisni

Spoštovani gospod predsednik Vlade, dr. Miro Cerar, spodaj podpisane organizacije smo enotnega mnenja glede nevarnosti in negativnih učinkov, ki izhajajo iz določb, zapisanih v trgovinskem sporazumu med EU in Kanado (CETA). Izražamo odločno nasprotovanje vključitvi mehanizma za reševanje sporov med vlagatelji in državami v sporazum CETA ter pozdravljamo stališče Vlade Republike Slovenije, da reformni predlog sistema, znan pod kratico ICS, ni ustrezen in da vključitev mehanizma v sporazum CETA ni potrebna.

Več ...
 

Sporočilo za javnost po seji Vlade RS

E-pošta natisni

Vlada RS je danes na redni seji sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo Matjaža Nemca v zvezi z zapleti glede kratkoročnega oddajanja lastnih nepremičnin turistom (npr. preko spletne platforme Airbnb) in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije.

Več ...
 

Poziv SIST naj glasuje proti DIS/ISO 45001

E-pošta natisni

Obveščamo vas, da je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije kot članica Evropske konfederacije sindikatov ETUC danes pozvala Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST), da kot član Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO) glasuje proti osnutku standarda ISO/DIS 45001, o katerem v okviru ISO poteka glasovanje do 12. 5. 2016. K ukrepanju pa smo pozvali tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pristojno za predpise na področju varnosti in zdravja pri delu.

Več ...
 

Splošna olajšava in razbremenitev 13. plače oziroma božičnice

E-pošta natisni

Sindikat delavcev GIT Slovenije v celoti podpira zahtevo Sindikata delavcev trgovine Slovenije za prilagoditev skupne splošne olajšave in rabremenitev 13.plače oz. božičnice. Sindikat GIT Slovenije se že tri leta trudi, da bi bile božičnice proste davkov in prispevkov, za kar se zavzemajo tudi delodajalci. Na podlagi razgovorov je bila sprejeta ocena, da bi v panogi gostinstva in turizma veliko več podjetij oz. družb, na koncu leta izplačalo ali 13. plačo ali božičnico. Od ministra Mramorja pričakujemo, da bo sindikale argumente sprejel in omogočil izplačilo božičnic že v letošnjem letu.

Več ...
 

Fairhotels začetek akcije

E-pošta natisni

V sindikatu GIT štartamo z akcijo Fair hotels v Sloveniji. Gradiva so pripravljena, mi tudi. Nova spletna stran čaka na vsebine, vse akterje pa prosimo, da se držijo rokov.

Naš cilj je da še pred začetkom turistične sezone, zainteresirani javnosti ponudimo poštene počitniške kapacitete oz. izpostavimo tiste hotele, ki so fer.

Fair hotel enostavno pomeni, da gre za hotel prijazen do uporabnikov in do zaposlenih. Pomeni, da zadovoljni delavci v pravem in poštenem razmerju z delodajalci veliko bolje, hitreje in učinkoviteje opravijo svoje delo. Tako, se gostje zadovoljni vračajo ter seveda trošijo več. V kolikor ste mnenja, da bi tudi vaš hotel moral biti na listi fer hotelov nas čimprej kontaktirajte.

 

Popravljen pravilnik o dodeljevanju brezobrestnih povratnih sredstev

E-pošta natisni

Na osnovi Statuta Sindikata delavcev GiT Slovenije je predsedstvo SGIT Slovenije na svoji 22. seji dne 7. Aprila, 2016 sprejelo naslednji Pravilnik o dodeljevanju brezobrestnih povratnih sredstev. Pravilnik je objavljen med dokumenti, najdete pa ga tudi na povezavi Pravilnik o dodeljevanju brezobrestnih povratnih sredstev 07.04.2016

 

Objektivna odškodninska odgovornost delodajalca zaradi poškodbe delavca pri delu - sodna praksa

E-pošta natisni

S soglasjem Marjete Janežič, višje pravosodne svetovalke na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, objavljamo njen prispevek, ki je bil 7. 4. 2016 objavljen v 14. številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS. Delavska enotnost pogosto objavlja tematske številke o varnosti in zdravju pri delu, zato je priporočljivo branje.

Več ...
 

ZDR-1 - ustavna presoja

E-pošta natisni

Objavljamo odločitev Ustavnega sodišča RS, ki se nanaša na ustavno presojo 224.člena ZDR-1. Gre za člen, ki se nanaša na možnost urejanja določenih pravic samo za člane sindikate.
Kot je razvidno iz odločbe Ustavnega sodišča RS je slednje odločilo, da se vse presoje ustavnosti zavržejo. To sicer pomeni, da Ustavno sodišče o vsebini določbe 224.člena ni odločalo vendar pa hkrati pomeni, da je v določbah kolektivnih pogodb dejavnosti možno še nadalje urejati pravice samo za člane podpisnike kolektivnih pogodb dejavnosti.

odločba Ustavnega sodišča RS

 

Napoved stavke v sindikatu energetike SDE

E-pošta natisni

Glede na enostranske odločitve odločevalcev, ki smo jim priča v zadnjih dveh letih in posledično izogibanju sprejetih dogovorov v okviru socialnega dialoga ter vse bolj negotovega položaja delavk in delavcev v slovenski energetiki, je SDE Slovenije začel pospešeno izvajati aktivnosti za ohranjanje delovnih mest in s tem socialne varnosti zaposlenih v energetskih podjetjih. Pri tem želimo zaščititi tudi interese slovenskih porabnikov električne energije pred negativnimi posledicami samovoljnih posegov v strukturo slovenskih energetikih družb s strani posameznih lobističnih elit.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 68 gostov .