Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Možnost, da bi se zaposlil za določen čas, torej prekarno, je med 70 in 80%

E-pošta natisni

Zala Turšič je predsednica Sindikata Mladi Plus. Po izobrazbi je politologinja, s širšimi družbenimi izzivi pa se ukvarja tudi kot članica aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Ker predstavljajo prav mladi med prekarci eno najpomembnejših skupin, me je zanimalo, kako gleda na možnost njihove organizacije na izzive, s katerimi se srečujejo in na povezovanje med sindikati na eni in gibanji, ki pravice prekarcev zastopajo na aktivistični ravni na drugi strani. Objavljamo intervju v nadaljevanju.

Več ...
 

Dušan Semolič: »Verjamem, da je med prekerci zelo velik intelektualni potencial«

E-pošta natisni

Dušan Semolič je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije od njene ustanovitve leta 1991 in član Izvršnega odbora Evropske konfederacije sindikatov. Njegovi pogledi so za naš diskurz pomembni, ker ima dober vpogled tako v zgodovino delavskega gibanja, kot tudi v trenutne trende pogajanj med vlado, delodajalci in sindikati. Zanimalo me je, kako gleda na potencial sodelovanja sindikalno organiziranih delavcev s prekarci, kako gleda na sorodnosti in razlike med člani obeh skupin in kako gleda na pot do oblikovanja skupne delovsko prekarske agende.

Več ...
 

Francoska raziskava potrdila škodljivost nočnega dela za zdravje

E-pošta natisni

Tokrat vas seznanjamo z ugotovitvami iz francoske študije, objavljene 22. 6. 2016, s katero so preverjali, ali nočno delo v resnici škoduje zdravju delavcev. Študijo je izvedla francoska Agencija za hrano, življenjsko okolje ter varnost in zdravje pri delu ANSES. Pokazala je, da nočno izmensko delo dejansko povzroča ne le motnje spanca in presnove v celicah človeškega telesa ampak celo hude bolezni. V tesnem sodelovanju z evropskimi in ameriškimi so francoski raziskovalci pregledali 24 v zadnjem času opravljenih epidemioloških študij.

Več ...
 

Objavljen Aneks h KP GIT

E-pošta natisni

V Uradnem listu RS štev. 49/2016, z dne 8. julija 2016 je objavljen ANEKS H KOLEKTIVNI POGODBI GIT SLOVENIJE, stran 7175.
Aneks objaviljamo tudi na naši spletni strani -->klik<-- oz. med dokumenti.

Regres za letni dopust za leto 2016 v naši panogi je torej 930€.

Na inšpektoratu za delo RS bodo v letošnji sezoni pospešeno izvajali inšpekcijske preglede v podjetjih , ki bistveno kršijo določbe Kolektivne pogodbe GIT in ZDR v zvezi s plačili za delo, odmori in počitki, delovnim časom ter zaposlovanju.

Prosimo, da nas preko vseh kontaktnih kanalov redno obveščate o stanju v vašem podjetju.

 

Nočitve turistov

E-pošta natisni

V turističnih nastanitvenih objektih smo v maju 2016 zabeležili za 4 % več prihodov turistov in za 3 % več prenočitev kot v maju 2015. V gorskih občinah in v Ljubljani je bilo zabeleženih več prenočitev, v zdraviliških in obmorskih občinah pa približno enako število kot v lanskem maju.

VIR: SURS (http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=6053)

 

Zaščitite se pred nevarnim UV sončnim sevanjem

E-pošta natisni

Sončno sevanje sestavlja ultravijolično, vidno in infrardeče sevanje. UV sevanje ima ob zmerni izpostavljenosti koristne učinke: sodeluje pri tvorbi D vitamina, ugodno vpliva na počutje in delovanje hormonskih žlez, v medicini se uporablja za zdravljenje kožnih bolezni. Pretirano izpostavljanje UV sevanju pa ima škodljive posledice za oči, kožo in imunski sistem. Predvsem pri daljšem delu na prostem, je koža izpostavljena UV sevanju dlje kot je to koristno oz. zdravo. Zato je zelo pomembna preventiva. V nadaljevanju vam podajamo 7 koristnih napotkov, kako se zaščititi pred UV sončnimi žarki:

Več ...
 

Dvig regresa za letni dopust

E-pošta natisni

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije se je izpogajal za dvig regresa za letni dopust za leto 2016 iz 900 eur na 930 eur.
Socialni partnerji bodo podpisali aneks h KP GIT in ga po vpisu v register KP na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, objavili v Uradnem listu RS. Podpisan aneks bomo posredovali vsem predsednikom sindikata in ga v kratkem objavilitudi  na naši spletni strani.

 

O prekariatu z dr. Vesno Vuk Godina

E-pošta natisni

tokrat sem o prekariatu govoril z dr. Vesno Vuk Godino: spehnakruhu.com/mnenja/dr-vesna-vuk-godina. Antropologinjo in žensko, ki svoja mnenja vselej poda jasno in brez ovinkov. Odprla sva zanimive teme, kot so:

Več ...
 

Predlog novega nacionalnega programa varnosti in zdravja pri delu

E-pošta natisni

Obveščamo vas, da bo Svet za varnost in zdravje pri delu, ki je v skladu z 62. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1, UL RS 43/2011) strokovno posvetovalno telo ministrice za delo, v četrtek 16. 6. 2016 ob 13.00 obravnaval verzijo 2 predloga novega nacionalnega programa varnosti in zdravja pri delu z naslovom »PREMIK NAPREJ: Od preventive k višji ravni kulture varnosti in zdravja pri delu«. Nadomestil bo prejšnjega iz leta 2003.

Več ...
 

Evropska platforma za izboljšanje sodelovanja pri preprečevanju in odvračanju od dela na črno

E-pošta natisni

Obveščamo vas, da je dne 27.05.2016 začela delovati evropska platforma za izboljšanje sodelovanja pri preprečevanju in odvračanju od dela na črno. Platforma bo služila za prijave dela na črno, kar bi naj zagotovilo socialno zaščito milijonom Evropejcev, ki so prikrajšani zaradi različnih tveganih delovnih ureditev, tudi zaradi odvisnega delovnega razmerja, ki se skriva za samozaposlitvijo. Platforma, ki jo upravlja Evropska komisija, bo omogočila razprave o načinih za izboljšanje politik in ukrepov za odpravo dela na črno ter spodbujanje sodelovanja med nacionalnimi organi in drugimi akterji, vključno s tistimi, ki obravnavajo čezmejna vprašanja dela na črno. Poleg tega bo platforma ozaveščala javnost o problematiki dela na črno. Platformo sestavljajo pristojni organi vseh držav članic ter predstavniki medsektorskih socialnih partnerjev na ravni EU.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 92 gostov .