Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Danilo Türk o prekariatu

E-pošta natisni

Če bom oktobra izvoljen za Generalnega sekretarja OZN, se bom vprašanju dela posvetil s posebno pozornostjo, ker se mi zdi, da prav delo ohranja izhodiščno družbeno integriranost. Družbena deizntegracija in odtujitev, ki iz nje izhaja, sta vedno posledica brezciljnosti in brezperspektivnosti, ki jo povzroča prav pomanjkanje dela.

Več ...
 

Jakob Počivavšek, predsednik PERGAM-a o prekariatu

E-pošta natisni

Jakob Počivavšek je predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM. Trg dela pozna dobro, tako s strani njegove normativne ureditve, kot tudi s strani organizacije same. Predno se je z zaščito pravic delavcev začel ukvarjati znotraj konfederacije, je urejenost razmer sledil na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer je nadzoroval delo zaposlovalnih agencij.

Več ...
 

Akademija "Ko radi in dobro delamo"

E-pošta natisni

Že vrsto let vpeljujete različna orodja, ki bi izboljšala klimo in kulturo v vašem podjetju, pa se vam zdi, da se ni (skoraj) nič spremenilo?

Več ...
 

Usklajen znesek regresa

E-pošta natisni

Skladno s 74. členom, 3. odstavkom KP GIT, je nov usklajen znesek regresa za prehrano med delom, od 1. julija, 2016, 4,38 eur. Znesek je izračunan na podlagi količnika rasti cen prehrambenih izdelkov, ki je v obdobju januar-junij 2016, po podatkih Statističnega Urada RS, znašal 1,026.

 

Možnost, da bi se zaposlil za določen čas, torej prekarno, je med 70 in 80%

E-pošta natisni

Zala Turšič je predsednica Sindikata Mladi Plus. Po izobrazbi je politologinja, s širšimi družbenimi izzivi pa se ukvarja tudi kot članica aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Ker predstavljajo prav mladi med prekarci eno najpomembnejših skupin, me je zanimalo, kako gleda na možnost njihove organizacije na izzive, s katerimi se srečujejo in na povezovanje med sindikati na eni in gibanji, ki pravice prekarcev zastopajo na aktivistični ravni na drugi strani. Objavljamo intervju v nadaljevanju.

Več ...
 

Dušan Semolič: »Verjamem, da je med prekerci zelo velik intelektualni potencial«

E-pošta natisni

Dušan Semolič je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije od njene ustanovitve leta 1991 in član Izvršnega odbora Evropske konfederacije sindikatov. Njegovi pogledi so za naš diskurz pomembni, ker ima dober vpogled tako v zgodovino delavskega gibanja, kot tudi v trenutne trende pogajanj med vlado, delodajalci in sindikati. Zanimalo me je, kako gleda na potencial sodelovanja sindikalno organiziranih delavcev s prekarci, kako gleda na sorodnosti in razlike med člani obeh skupin in kako gleda na pot do oblikovanja skupne delovsko prekarske agende.

Več ...
 

Francoska raziskava potrdila škodljivost nočnega dela za zdravje

E-pošta natisni

Tokrat vas seznanjamo z ugotovitvami iz francoske študije, objavljene 22. 6. 2016, s katero so preverjali, ali nočno delo v resnici škoduje zdravju delavcev. Študijo je izvedla francoska Agencija za hrano, življenjsko okolje ter varnost in zdravje pri delu ANSES. Pokazala je, da nočno izmensko delo dejansko povzroča ne le motnje spanca in presnove v celicah človeškega telesa ampak celo hude bolezni. V tesnem sodelovanju z evropskimi in ameriškimi so francoski raziskovalci pregledali 24 v zadnjem času opravljenih epidemioloških študij.

Več ...
 

Objavljen Aneks h KP GIT

E-pošta natisni

V Uradnem listu RS štev. 49/2016, z dne 8. julija 2016 je objavljen ANEKS H KOLEKTIVNI POGODBI GIT SLOVENIJE, stran 7175.
Aneks objaviljamo tudi na naši spletni strani -->klik<-- oz. med dokumenti.

Regres za letni dopust za leto 2016 v naši panogi je torej 930€.

Na inšpektoratu za delo RS bodo v letošnji sezoni pospešeno izvajali inšpekcijske preglede v podjetjih , ki bistveno kršijo določbe Kolektivne pogodbe GIT in ZDR v zvezi s plačili za delo, odmori in počitki, delovnim časom ter zaposlovanju.

Prosimo, da nas preko vseh kontaktnih kanalov redno obveščate o stanju v vašem podjetju.

 

Nočitve turistov

E-pošta natisni

V turističnih nastanitvenih objektih smo v maju 2016 zabeležili za 4 % več prihodov turistov in za 3 % več prenočitev kot v maju 2015. V gorskih občinah in v Ljubljani je bilo zabeleženih več prenočitev, v zdraviliških in obmorskih občinah pa približno enako število kot v lanskem maju.

VIR: SURS (http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=6053)

 

Zaščitite se pred nevarnim UV sončnim sevanjem

E-pošta natisni

Sončno sevanje sestavlja ultravijolično, vidno in infrardeče sevanje. UV sevanje ima ob zmerni izpostavljenosti koristne učinke: sodeluje pri tvorbi D vitamina, ugodno vpliva na počutje in delovanje hormonskih žlez, v medicini se uporablja za zdravljenje kožnih bolezni. Pretirano izpostavljanje UV sevanju pa ima škodljive posledice za oči, kožo in imunski sistem. Predvsem pri daljšem delu na prostem, je koža izpostavljena UV sevanju dlje kot je to koristno oz. zdravo. Zato je zelo pomembna preventiva. V nadaljevanju vam podajamo 7 koristnih napotkov, kako se zaščititi pred UV sončnimi žarki:

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 119 gostov .