Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Simon Kardum o freelancerstvu in prekarnosti

E-pošta natisni

Kako razumete prakarnost?

Prekarnost razumem kot nestabilnost dela, kot slabo plačilo, kot raztreščenost med več naročnikov in kot stalno čakanje na denar. Čisto enostavno: prekarnost je svet brez pravih socialnih varovalk. V kulturi je prednost vsaj ta, da 1200 ljudi dobiva plačane prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kar je za prekarce v tem sektorju seveda zelo dobrodošlo, je pa dejstvo, da gre v resnici za skromen denar. Vezanost ustvarjalca na več naročnikov je zato lahko zelo nevarna, ker ga pomanjkanje naročil v določenem obdobju kaj hitro vodi v verižni proces pomanjkanja. Naročniki so namreč tudi zelo vezani na siceršnjo situacijo v gospodarstvu in družbi. Sicer pa: zategovanje pasu se pokaže najprej v kulturi. Pri tem nismo nobena svetovna izjema.

Več ...
 

Z mag. Dejanom Židanom o prekarstvu

E-pošta natisni

Potrebno je poostriti inšpekcijski nadzor in preprečiti, da bi se zaposlovalo tiste ljudi, ki bi zaradi oblike in vrste dela morali dobiti redno zaposlitev. Razvoj zakonodaje bo moral na tem področju iti v to smer, da se bo takemu delavcu zagotovilo redno zaposlitev z odločbo inšpektorata. Druga stvar je obdavčitev. Vse vrste poklicev moramo enakomerno obdavčiti. Paziti pa moramo tudi na nove oblike prekarnosti, ki se na trgu pojavljajo. Tu imam v mislih Uber.

Če torej povzamem: organiziranost prekarcev, enakomerna obdavčitev, vgradnja socialno delovne zaščite in večja pooblastila inšpekcije so nujni koraki za njihovo zaščito.

Več ...
 

Prekerne so lahko čisto vse oblike dela

E-pošta natisni

“Prekarne so lahko pravzaprav čisto vse oblike dela, če delo znotraj njih posamezniku ne zagotavlja, da bi preživel na nek normalen, dostojen način.” Klemen Balanč je predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Več ...
 

Proaktivno delovanje članov sveta delavcev

E-pošta natisni

Delavnica: "Proaktivno delovanje članov sveta delavcev"
Nosilka: dr. Valentina Franca

"Delovanje sveta delavcev ter drugih delavskih predstavništev je že davno preseglo zakonska določila, saj sodobno poslovno okolje zahteva vedno več proaktivnosti. To je bila tudi rdeča nit izobraževanja, ki se je odvilo za člane sveta delavcev in sindikalne zaupnike na svetovni dan turizma, 27. 9.2017 v hotelih Istrabenz turizem d.d. v Portorožu.

Več ...
 

Konferenca: Skupaj do boljšega poslovanja v dejavnosti gostinstva in turizma

E-pošta natisni

Združenje delodajalcev Slovenije, vodilni partner projekta »Turizem so ljudje« vas skupaj s partnerskimi organizacijami ob zaključku projekta vabi na konferenco: Skupaj do boljšega poslovanja v dejavnosti gostinstva in turizma

Na konferenci (08. novembra) bodo predstavljeni pogledi različnih strokovnjakov na stanje v sektorju turizma in gostinstva ter izzivi za prihodnost. Dogodek bo priložnost, da izrazite svoje mnenje in izpostavite dileme, s katerimi se soočate pri vsakodnevnem poslovanju, ter izmenjate izkušnje in dobre prakse.

Več ...
 

6. dnevi slovenskega turizma

E-pošta natisni

Ljubljana, 12. oktober 2016 – »Čestitam vsem zaposlenim v turističnem sektorju in ostalim institucijam za prejet naziv prve zelene destinacije na svetu«, je v nagovoru na 6. Dnevih slovenskega turizma poudaril predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. »Fundacija Green Destinations je prepoznala trud in delo Slovenije ter ji kot prvi na svetu podelila naziv zelene destinacije«, je izpostavil premier dr. Cerar ter dodal, da je to »izjemna potrditev vsem ključnim deležnikom v turizmu, da je bila usmeritev v zeleni trajnostni razvoj turizma, vizionarska in modra«.

Več ...
 

Pogled generalnega direktorja GZS na prekarstvo

E-pošta natisni

V intervjuju za spletni portal MMC ste januarja letos dejali, da je moč sindikatov jalava in da se konča pri drobtinicah, kot je določanje minimalne plače. Za kaj bi se zavzemali vi, če bi bili vodja sindikalne strani? sprašuje Črt Poglajen, politični analitik...

Če bi bil vodja sindikata, bi se zavzel za celovit razvojni program. Sindikati so namreč jalovi, kar se podajanja novih idej tiče. Stojijo na okopih stanja, na katerem smo zdaj, in jih branijo na vso moč, čeprav s tem stanjem ni zadovoljen nihče. Tudi oni sami ne. Odgovarja generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič.

Več ...
 

Omogočeno vlaganje refundacij prek e-VEM

E-pošta natisni

Od oktobra dalje lahko delodajalci elektronsko vlagajo refundacijske zahtevke za nadomestila plač med začasno zadržanostjo od dela (bolniškim staležem)

Več ...
 

Iskrene čestitke

E-pošta natisni

Iskrene čestitke vsem, ki delate v slovenskem turizmu z željo, da se res uspešna turistična sezona končno udejanji tudi v povečanju plač turistično gostinskih delavcev!

Več ...
 

Zdravko Počivalšek ob svetovnem dnevu turizma: Turizem za vse!

E-pošta natisni

Ljudje smo vedno potovali, zadnja desetletja pa je število oseb, ki imajo priložnost potovati, izrazito naraslo. Po podatkih Svetovne turistične organizacije smo leta 2015 v svetu zabeležili že 1,184 milijarde prihodov turistov, od tega v Sloveniji 3,9 milijona, kar je bistveno več kot vsa leta pred tem. Turizem morda na prvi pogled pomeni oddih od vsakdanjih obveznosti in odkrivanje novih destinacij, vendar je mnogo več kot to.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 67 gostov .