Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Nov znesek regresa za prehrano

E-pošta natisni

V Uradnem listu št.2/2017 z dne 13.1.2017 je bil objavljen podatek o količniku rasti cen prehrambnih izdelkov za obdobje januar-julij 2017. Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov za obdobje julij–december 2016, na podlagi katerega se določi regres za prehrano med delom za obdobje januar–junij 2017, je 0,991. Znesek regresa za prehrano med delom po KP dejavnosti GIT Slovenije, za obdobje januar–junij 2017 je 4,34 eurov na dan.

Več ...
 

Dr. Metoda Dodič Fikfak: O prekarnosti z zornega kota medicine dela

E-pošta natisni

Kako razumete prekarnost? Kako bi jo opredelili z zornega kota medicine dela?
Kot veste, je definicij prekarnosti ogromno. Po našem razumevanju je v to skupino mogoče zajeti vsa dela, ki so negotova, izpostaviti pa bi bilo potrebno predvsem tiste vrste zaposlitev, v katerih je delo začasno in krajše od enega leta.

O vplivu prekarnosti na zdravje ljudi je bilo v svetu narejenih čez 1100 raziskav. Ugotovljeno je, da je tveganje za izbruh bolezni, posebno psihičnih, pa tudi psihosomatnskih, pri prekarcih znatno večje, kot pri vseh ostalih delavcih, pa tudi, da je tveganje bolezni pri prekarcih znatno večje od tveganja za izbruh bolezni pri dolgotrajno brezposelnih.

Več ...
 

Tanja Fajon o prekarnosti, Evropskem parlamentu in državi

E-pošta natisni

Kakšno vlogo imajo pri zagovoru pravic prekarcev sindikati?
Sindikati bi morali imeti pri zagovoru pravic prekarcev vsekakor precejšno vlogo. Sindikati so namreč tisti, ki zagovarjajo delavce, ne glede na branžo ali tip zaposlitvenega razmerja.

Več ...
 

Presežne ure v gostinstvu

E-pošta natisni

Sindikat GIT je na osnovi razpoložljivih in zaskrbljujočih podatkov iz terena, o stanju presežnih ob koncu referenčnega obdobja, ugotovil, da je stanje, milo rečeno, alarmantno. Število presežnih in pošteno oddelanih ur je preseglo vse meje znosnega in jasno kaže na to, da se le-te ne bodo mogle izkoristiti v obliki prostih ur, ki bi jih lahko delavci porabili do konca 2016. Poleg viškov ur, delavcem ostajajo še dnevi neizrabljenega letnega dopusta, tako da je celotna slika še slabša.

Več ...
 

Mladi in EFFAT

E-pošta natisni

Ivan Blažević je postal član izvršnega odbora mladih sindikalistov EFFAT! Ivan je aktiven član STUH-a, hrvaških sindikatov gostinstva in turizma. Je mlad in simpatičen kuhar...

 

Slovenski turizem, rekordni rezultati, delavci pa...

E-pošta natisni

Medtem ko slovenski turizem že drugo leto zapored dosega rekordne rezultate, saj je imel lani prvič deset milijonov prenočitev, kar največ po osamosvojitvi Slovenije, odlično pa kaže tudi letos, tisti, ki so ključni soustvarjalci teh rezultatov - delavci v turizmu in gostinstvu - od izkupička nimajo.

Več ...
 

Vlado Miheljak o prekarnosti

E-pošta natisni

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi, da bi bilo tako za prekarce kot za sindikate dobro, če bi združili moči. Kakšno vlogo bodo po vašem mnenju pri borbi za delovske pravice v bodoče imeli prekarci?

Mislim, da je vloga sindikatov za razvoj naše družbe ključna. Če boj za politično moč, ki se odvija na ravni parlamenta in političnih strank, vodi v izmenično menjavo paradigem, posledično pa tudi bolj in manj stabilnih obdobij, ga nadgrajuje in dopolnjuje konstantni »tarifni boj«. Se pravi boj, ki ga vodijo sindikati. To je dejansko boj, ki se ga ni treba bati in je po tej logiki stvari različen od vseh ostalih družbenih bojev.

Več ...
 

Turizem so ljudje

E-pošta natisni

Sindikat gostinstva in turizma Slovenije je sodeloval v projektu Turizem so ljudje!
Projekt Turizem so ljudje: Skupaj za krepitev socialnega dialoga v sektorju turizma in gostinstva se je zaključil s konferenco, 8. novembra 2016.

Več ...
 

O prihodnosti dela, sindikatov in prekarnosti

E-pošta natisni

Kakšen bi moral po vaše biti odnos sindikatov do prekarcev?

Če želi sindikalitično gibanje preživeti, mu mora biti ureditev prekarnosti prednostna naloga. Na dolgi rok ni druge. V industrijskih podjetjih ne sme prihajati do dualnosti. Prekarci morajo imeti povsem enake pravice kot zaposleni za nedoločen čas. Treba bo poskrbeti za socialno varnost generacij mladih, ki le stežka najdejo redne zaposlitve. Pri tem morajo sindikati roko podati novi levici in na ta način najti skupne načine artikuliranja zahtev.

Več ...
 

Zakonske spremembe

E-pošta natisni

V programskem dokumentu ZSSS (2013-2017) smo si kot enega izmed ciljev postavili tudi davčno razbremenitev božičnic, 13. plač oziroma drugih oblik nagrajevanja za poslovno uspešnost. Po več letih nam je z zadnjo spremembo dohodninske zakonodaje to tudi uspelo. Taka davčna razbremenitev je nujna, saj bo povečala neto zneske teh prejemkov, s tem pa se bo povečala tudi kupna moč in potrošnja. Naj v uvodu omenim tudi to, da se Zakon prične uporabljati v letu 2017, davčno ugodnejše izplačilo te oblike nagrade pa je možno zgolj 1-krat v letu (več v PDF dokument-u).

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 73 gostov .