Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Zavrnili smo predlagane spremembe delovne zakonodaje

E-pošta natisni

...Tako je več kot očitno, da se želi še dodatno poslabšati socialni položaj delavk in delavcev, finančno pa pomagati delodajalcem, direktorjem in lastnikom podjetij, da bodo njihovi dobički lahko še naprej izredno visoki. V ZSSS smo tem spremembam Zakona o delovnih razmerjih odločno nasprotovali in zahtevali, da se od predlaganih sprememb odstopi ter zakona ne posreduje v nadaljnjo obravnavo. Žal ministrstvo, kljub naši izrecni zahtevi, temu ni sledilo in bo spremembe Zakona o delovnih razmerjih, brez soglasja socialnih partnerjev, posredovalo  v nadaljnji postopek. Pri tem je potrebno omeniti, da se bo prvič v zgodovini zgodilo, da se Zakon o delovnih razmerjih oziroma njegove spremembe sprejemajo brez soglasja socialnih partnerjev. Tako je več kot očitno, da je zniževanje odpravnin in skrajševanje odpovednih rokov rezultat obljube predsednika vlade delodajalskim organizacijam in ne rezultat tehtnih razlogov, dokazov in skrbi za socialni položaj že tako premalo plačanih delavk in delavcev...

 

Več ...
 

Pokojninska reforma najdražja za ženske?

E-pošta natisni

Podaljšanje delovne dobe in odprava časovnih bonusov bosta najbolj prizadela ženske!

Ljubljana – Sodelujoči na včerajšnjem posvetu o pokojninski reformi, ki ga je organiziral Urad Vlade RS za enake možnosti, so opozorili na nevarnost poslabšanja ekonomskega položaja žensk, še posebno na nevarnost revščine za starejše ženske. Razpravljavci so problematizirali odpravo časovnega bonusa za otroke ter opozorili na druge pasti nove pokojninske reforme, kot so podaljšanje delovne dobe in aktuarski izračun.

 

Več ...
 

Sporočilo za javnost glede odpovedi KP

E-pošta natisni

KP dejavnosti GiT, ki so jo delodajalci odpovedali, je bila s strani pravne stroke ocenjena kot dobra, ne glede na njeno starost. Tudi ustave (npr. ZDA), so stari dokumenti, pa imajo ravno zato svojo pravo vrednost. V njihovem ospredju je človek - državljan in njegove pravice. V ospredju naše KP dejavnosti, pa je bil gostinsko-turistični delavec in njegove osnovne oziroma socialne pravice. Marsikje v Sloveniji se je kot taka uporabljala neposredno in marsikje je pomenila delavcem edino pravno zaščito pred novodobnimi lastniki lepih turistično-gostinskih objektov, ki gledajo le na dobiček in so jim ljudje tisti strošek, ki ga lahko po svojih željah iz meseca v mesec nižajo brez sramu.

Več ...
 

Naknadni zakonodajni referendum...

E-pošta natisni

Konferenca je sprejela odločitev, da bo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, v primeru, če bo Državni zbor RS sprejel katerega od predlaganih dveh zakonov in pri tem ne bo upošteval predlogov in zahtev ZSSS, izvedla postopek zbiranja podpisov za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma, na katerem bodo državljani Slovenije sami odločili o teh zakonih. Ne dvomimo, da se boste člani ZSSS in tudi drugi državljani odzvali našemu pozivu in oddali svoj podpis za izvedbo referenduma in kasneje svoj glas proti uveljavitvi takšnih zakonov. V primeru, če oblast ne bi upoštevala tako izražene referendumske volje, bomo v ZSSS organizirali splošno stavko članov vseh sindikatov, ki sestavljajo ZSSS. Temeljno sporočilo Konference ZSSS je, da gremo v boju za delavske pravice do konca!

 

Več ...
 

NE! NE, HVALA in NE NIKOLI

E-pošta natisni

Odgovor sindikata GIT Slovenije na predlagano pokojninsko reformo je jasen! Odgovor je NE! NE , HVALA in NE NIKOLI ne bomo podprli takšnih sprememb, ki kaznujejo ljudi za polno delovno dobo. Torej 40 in 38 let dela naših kuharjev, natakarjev, sobaric, čistilk, zdravstvenih delavcev, maserjev, trgovk oz. vseh, ki so začeli delati že pri rosnih 15 oz. osemnajstih letih v dejavnostih, ki so od vsega začetka naše države označene za paradne panoge slovenskega gospodarstva. Pomagali so graditi uspeh in razvoj države, zato so delali vse nedelje, praznike, deljeno, ponoči celo v času počitnic. In so delali v neugodnih težkih pogojih dela, brez besed in nasmejani! Saj veste : gost- kupec je zmeraj kralj. Preživeli so reforme, tako v sociali, zdravstvu, usmerjenem izobraževanju, doživeli smo spremembe sistemov, prerazporeditve moči, blagostanja in družbene lastnine. Vsako leto so morali delati več, ker jih je bilo vedno manj, vsako leto so plače realno padale in vsako leto so bili poklici v gostinstvu manj cenjeni. Dobički pa so rasli. In  zelena prijazna Slovenija je postajala vedno bolj profitabilna turistična destinacija.


Več ...
 

Delodajalci kršijo zakon o minimalni plači!

E-pošta natisni
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije z veliko pozornostjo spremljamo uveljavljanje Zakona o minimalni plači pri delodajalcih, kjer so zaposleni naši člani. Pri tem pa dobivamo veliko opozoril in informacij tudi od delavk in delavcev, ki so zaposleni pri delodajalcih in kjer ni organiziranega sindikata. Posledica tega je, da ti zaposleni niso deležni strokovne podpore pri dogovarjanju z delodajalcem o tako pomembnem vprašanju, kot je uveljavitev nove višine minimalne plače kar pa delodajalci s pridom izkoriščajo.

Tako nas opozarjajo na številna dejanja njihovih delodajalcev, ki z nezakonitimi pristopi in pritiski na zaposlene (npr. grožnje z odpuščanjem, zapiranjem tovarn in selitvijo proizvodnje,……) kakor tudi z lažnim prikazovanjem podatkov (npr. likvidnostnih težav in nezmožnostjo izplačila plač), želijo odložiti prehod na izplačevanje z zakonom določene minimalne plače. Mnoga dejanja teh delodajalcev vsebujejo tudi elemente kaznivih dejanj. 

Zato v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pozivamo delavke in delavce, ki so zaposleni pri delodajalcih, kjer ni organiziranega sindikata in so deležni nezakonitih dejanj in pritiskov njihovih delodajalcev pri uveljavitvi nove višine minimalne plače, da se oglasijo v kateri od območnih pisarn Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki delujejo na celotnem teritoriju Republike Slovenije, kjer bodo dobili strokovne nasvete.

Naslovi, telefonske številke in elektronski naslovi naših območnih pisarn so dosegljivi na tem -->naslovu<--
 

Kako razumeti pojem "efektivni delovni čas"

E-pošta natisni

V zvezi z vprašanjem ali čas priprave na delo sodi v (efektivni) delovni čas, je komisija za razlago KP dejavnosti GiT sprejela nedvoumno stališče, da je čas priprave na delo in čas, ki ga delavec potrebuje, da zaključi delovni proces, del (efektivnega) delovnega časa.

To stališče je podkrepila s pravnim mnenjem Inštituta za delo pri PF Univerze v Ljubljani...

-->kliknite za celoten dokument: efektivni_delovni_cas.PDF <--

 

Vladni predlog pokojninske reforme nesprejemljiv

E-pošta natisni

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve 24. marca 2010 na svoji spletni strani
objavilo predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (s kratico ZPIZ-2) in povzetek njegovih ključnih rešitev. Opremljena sta z informacijo, da ministrstvo do 24. aprila 2010 na predlog zakona zbira pripombe na E-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript. . Kakšno reformo nam ponuja minister za delo Ivan Svetlik, si lahko vsak sam ogleda na omenjeni spletni strani. Kratek povzetek pa je v razpredelnici na koncu te novice!

Gre za predlog prvega od dveh reformnih pokojninskih zakonov, ki ju je ministrstvo napovedalo 25. septembra 2009 v obliki dokumenta z naslovom »Modernizacija pokojninskega sistema v Republiki Sloveniji – varna starost za vse generacije«. Na množičnih delavskih demonstracijah, ki so jih pod geslom »Za dostojne plače in varno starost« 28. novembra 2009 na ljubljanskem Prešernovem trgu organizirale ZSSS in druge reprezentativne sindikalne centrale, so bile z aklamacijo sprejete zahteve po umiku predloga za podaljševanje upokojitvene starosti na 65 let, dostojnih pokojninah in da mora biti za polno pokojnino dovolj 40 let dela za moške in 38 let za ženske. Demonstranti pa so seveda terjali tudi minimalno plačo v višini 600 € in dvig vseh ostalih plač, saj le dostojne plače omogočajo dostojne pokojnine.

Več ...
 

Uspešno zaključen regionalni seminar ICEM UIF

E-pošta natisni
Med 18. in 19. marcem 2010 je v organizaciji S GIT na Bledu potekal regionalni seminar ICEM IUF za sindikate turizma in gostinstva v jugovzhodni Evropi.
Seminar je bil organiziran kot  nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja sindikatov turizma in gostinstva iz tega dela Evrope, z namenom predstavitve stanja in razvoja  turističnega gospodarstva posameznih držav ter pogovora o najaktualnejših sindikalnih vprašanjih in težavah.
 


Sedemnajst  udeležencev iz sindikatov gostinstva in turizma  Hrvaške, Srbije in Slovenije je dva dni aktivno sodelovalo pri  skupnem iskanju dobrih rešitev za boljše pogoje zaposlenih v turizmu in gostinstvu.
Več ...
 

Sklep seje predsedstva v zvezi z izplačevanjem minimalne plače

E-pošta natisni
Predsedstvo sindikata delavcev GiT Slovenije je na svoji 15. redni seji obravnavalo predlog Zakona o minimalni plači, ki je bil objavljen v URL RS dne 22. februarja 2010. Zakon začne veljati takoj, kar pomeni, da se minimalne plače za mesec marec izplačane v aprilu, povečajo na 734,15 € bruto oziroma 562 neto.


SKLEP: Sindikatom podjetij GiT se predlaga, da ne pristopijo sami k sklepanjem prehoda na izplačilo minimalne plače v višini 734,15 €.

Sklepanje takega sporazuma je možno le v soglasju sindikatom dejavnosti, ki je pred podpisovanjem preveril vsa dejstva, ki so botrovala takšni odločitvi vodstva in onemogočila takojšen  zakonsko določen dvig minimalne plače, ki še zagotavlja človeka vredno življenje.

Na takšen način bo sindikat zaščitil svoje sindikalne predsednike oziroma zaupnike, predvsem pa člane, na katere bi se lahko vršile vse oblike pritiskov.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 17 gostov .