Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Sinidkalna lista januar

E-pošta natisni
Objavljamo novo sindikalno listo za januar 2010, najdete jo v rubriki dokumenti, lahko pa jo snamete na naslednji povezavi -->klik<--
 

Poziv vsem zaposlenim delavcem v turizmu in gostinstvu

E-pošta natisni

Dne 29. 12. 2009 je sindikat GiT skupaj s kolegi z obalnega sindikata GiT Konfederacije 90 sklical novinarsko konferenco, kjer je predstavil svoje cilje v letu 2010 in ostro protestiral proti delodajalcem, ki jo predstavlja Turistično gostinska zbornica Slovenije, saj se vse prepočasi odzivajo na pozive sindikata po nujnih pogajanjih , na katerih bi začrtali smernice novega plačnega modela v panogi.
Osnovni cilj sindikata je, da zaposleni v gostinstvu in turizmu dobijo za pošteno delo tudi pošteno plačilo.

Več ...
 

Pobuda za pogajanja za dvig plač

E-pošta natisni

Predsedstvo sindikata delavcev GiT Slovenije je na svoji 13. redni seji, dne 6. oktobra 2009, obravnavalo socialno-ekonomski položaj zaposlenih v naši panogi. Nesporna ugotovitev je bila, da so plače slabe in da ljudje, kljub vestnemu in poštenemu delu ne morejo več preživeti.  Dejstvo je, da se plače ob letošnjem dvigu NOP, vsem, ki so malenkost nad KP, niso povečale niti za dogovorjenih 3 %.
Nezadovoljstvo se širi, ker ljudje vidijo in spremljajo medijsko odmevne afere Gorenja, Mure, itd. Jasno sporočilo jim je, da če ni niti malo posluha s strani  delodajalcev in kapitala, najlažje stvari rešujejo na ulici.
Tega pa si ne želimo doživeti v panogi, ki je ena od paradnih panog slovenskega gospodarstva, ki se je kriza oziroma recesija ni globoko dotaknila. Sploh pa so dobički iz preteklosti nastali tudi na račun delavskih plač. Vlagali smo (ste) v objekte, sedaj začnimo vlagati v ljudi. Predlagamo, da se čim prej sestaneta pogajalski komisiji ter začneta pogajanja v dejavnosti.


Predlagamo, da se v naši dejavnosti opredeli najnižja cena dela za prvi tarifni razred v višini minimalne plače 597,43 oziroma 600 € in da razmislimo o možnosti dodatka za vse zaposlene po KP v višini 100 €. Da se to da narediti, je dokazal generalni direktor Mercatorja.
Upam, da bomo čim prej začeli plačna pogajanja.

 

Podpisan ANEKS za dvig plač in 750 eur regresa

E-pošta natisni
Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je danes 14. julija 2009 podpisal letošnji ANEKS za dvig plač in določitev 750 evrov regresa za letni dopust.  Aneks, ki naj bi bil v petek objavljen v Uradnem listuRS, je podpisala sekretarka sindikata Karmen Leban, po pooblastilu predsednika in na osnovi 2/3 pozitivnih sklepov, ki so se izoblikovali na terenu.
 

Sklep predsedstva SGIT je soglasno sprejelo sklep št. 12/2

E-pošta natisni

1.    Predsedstvo SGiT  pogojno sprejema sklepe Upravnega odbora Turistično gostinske zbornice, ki jih je ta posredoval po sestanku pogajalske komisije, ki je bila 24.06.2009 s tem, da se na terenu med članstvom sindikata preveri odločitev za podpis spremenjenega in na novo ponujenega aneksa h Kolektivni pogodbi za gostinstvo in turizem ali da se preveri možnost za izvedbo stavke ali pa za začetek stavkovnih aktivnosti. Če se dve tretjini vprašanih odloči za to, da naj sindikat podpiše to, kar ponujajo delodajalci, bo SGIT Slovenije aneks podpisal. Če pa se taka večina za to ne bo odločila, bo sindikat zbiral podpise za nadaljnje stavkovne aktivnosti.

sklep 12/2 v PDF

Več ...
 

Nagovor udeležencem protesta

E-pošta natisni

Vse razumemo, vse kupimo, vendar floskule, da bo 3% dvig in letošnji 76o evrov vreden regres potopil slovenska podjetja in ogrozil delovna mesta, ne! To je pa res mnogo preveč.
In zato! Zaradi ignorance in nespoštovanja človeškega dostojanstva, ki se kaže v prelomljeni besedi, v  zaključenem in nerealiziranem  socialnem dialogu smo se danes ustavili pred to stavbo, kjer je sedež TGZ. To je naš prvi a NE ZADNJI KORAK.

Več ...
 

Stališče vlade glede podpisa aneksa h kolektivni pogodbi

E-pošta natisni

Objavljamo stališča gospoda ministra Lahovnika oz. Vlade republike Slovenije, v katerem GZS - Turistično gostinsko zbornico poziva, da:
"Glede na navedeno vam predlagamo, da v prid čim uspešnejšemu nadaljnjemu razvoju dejavnosti, še posebej v sedanjem trenutku, pred začetkom glavne turistične sezone, intenzivno nadaljujete dialog s sindikati oziroma naredite vse, kar je v vaši moči, da pride do čim prejšnje uspešne sklenitve dogovora."

 

Več ...
 

Protest gostincev v Portorožu

E-pošta natisni

Protestov v Portorožu smo se udeležili tudi mi...

 

»Turizem in mednarodna finančna kriza-nabor ukrepov in aktivnosti«

E-pošta natisni

Karmen Leban (Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije):
Opozorila je na pomanjkanje socialnega dialoga. Sindikat ima prav tako predloge za omilitev krize, kot je npr. znižanje stopnje DDV. To bi preprečilo tudi obseg črne ekonomije. Zakon o subvencioniranju delovnega časa za turizem ni primeren (do sedaj prejeli in posredovali le 3 vloge, ki so jih posredovali na Zavod za zaposlovanje), potrebno je povečati fleksibilnost zaposlovanja. Obstaja institut, v okviru katerega se zaposlenega pošlje na čakanje. Ta čas naj gospodarstvo izkoristi za izobraževanje. Zaposlitve za določen čas na mlade delujejo nestimulativno. Predlagala je ponovno uvedbo socialnega turizma preko voucherjev ali subvencij, s čimer bi se napolnilo hotele.

Več ...
 

Zahteve ZSSS sprejete na razširjeni konferenci

E-pošta natisni

Objavljamo zahteve, ki so bile sprejete na 2. Konferenci ZSSS, razširjeni s člani organov sindikatov, članov ZSSS, ki je bila 15. aprila 2009.

 "Zahtevamo, da vlada okrepi pravno državo! Zahtevamo sistemkse spremembe, ki bodo spremenile način poslovanja finančnih institucij in bank, omogočile temeljit nadzor nad njimi ter preprečile, da bi se po krizi vrnile na poslovanje po starem! Vlada mora takoj predlagati spremembe vseh tistih zakonov, ki so v preteklosti omogočali neupravičeno bogatenje, tajkunstvo, korupcijo in druge exscese, ki so omogočili prevelike socialne in družbene razlike!"

Povezava na celoten dokument

 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 125 gostov .