Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Vlado Miheljak o prekarnosti

E-pošta natisni

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi, da bi bilo tako za prekarce kot za sindikate dobro, če bi združili moči. Kakšno vlogo bodo po vašem mnenju pri borbi za delovske pravice v bodoče imeli prekarci?

Mislim, da je vloga sindikatov za razvoj naše družbe ključna. Če boj za politično moč, ki se odvija na ravni parlamenta in političnih strank, vodi v izmenično menjavo paradigem, posledično pa tudi bolj in manj stabilnih obdobij, ga nadgrajuje in dopolnjuje konstantni »tarifni boj«. Se pravi boj, ki ga vodijo sindikati. To je dejansko boj, ki se ga ni treba bati in je po tej logiki stvari različen od vseh ostalih družbenih bojev.

Več ...
 

Turizem so ljudje

E-pošta natisni

Sindikat gostinstva in turizma Slovenije je sodeloval v projektu Turizem so ljudje!
Projekt Turizem so ljudje: Skupaj za krepitev socialnega dialoga v sektorju turizma in gostinstva se je zaključil s konferenco, 8. novembra 2016.

Več ...
 

O prihodnosti dela, sindikatov in prekarnosti

E-pošta natisni

Kakšen bi moral po vaše biti odnos sindikatov do prekarcev?

Če želi sindikalitično gibanje preživeti, mu mora biti ureditev prekarnosti prednostna naloga. Na dolgi rok ni druge. V industrijskih podjetjih ne sme prihajati do dualnosti. Prekarci morajo imeti povsem enake pravice kot zaposleni za nedoločen čas. Treba bo poskrbeti za socialno varnost generacij mladih, ki le stežka najdejo redne zaposlitve. Pri tem morajo sindikati roko podati novi levici in na ta način najti skupne načine artikuliranja zahtev.

Več ...
 

Zakonske spremembe

E-pošta natisni

V programskem dokumentu ZSSS (2013-2017) smo si kot enega izmed ciljev postavili tudi davčno razbremenitev božičnic, 13. plač oziroma drugih oblik nagrajevanja za poslovno uspešnost. Po več letih nam je z zadnjo spremembo dohodninske zakonodaje to tudi uspelo. Taka davčna razbremenitev je nujna, saj bo povečala neto zneske teh prejemkov, s tem pa se bo povečala tudi kupna moč in potrošnja. Naj v uvodu omenim tudi to, da se Zakon prične uporabljati v letu 2017, davčno ugodnejše izplačilo te oblike nagrade pa je možno zgolj 1-krat v letu (več v PDF dokument-u).

Več ...
 

V gostinstvu in turizmu želijo urediti plače in delovni čas

E-pošta natisni

Delodajalci in sindikati v panogi gostinstva in turizma, ki beleži rekordne rezultate, želijo urediti vprašanje nizkih plač in neenakomernega delovnega časa, kar sta tudi glavna razloga za pomanjkanje interesa za ta poklic in posledično pomanjkanje ustreznega kadra.

Gre za specifično in zelo zahtevno panogo, v kateri se delodajalci soočajo s premalo ustrezno usposobljene delovne sile, kar je med drugim posledica slabih plač in narave dela, za katerega je značilen neenakomeren delovni čas in neprestano delo z ljudmi, sta se na novinarski konferenci danes v Ljubljani - na kateri so predstavili evropsko podprt projekt za krepitev socialnega dialoga v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in Črni gori - strinjala generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole in generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban. STA, Ljubljana, 8. novembra

Več ...
 

Simon Kardum o freelancerstvu in prekarnosti

E-pošta natisni

Kako razumete prakarnost?

Prekarnost razumem kot nestabilnost dela, kot slabo plačilo, kot raztreščenost med več naročnikov in kot stalno čakanje na denar. Čisto enostavno: prekarnost je svet brez pravih socialnih varovalk. V kulturi je prednost vsaj ta, da 1200 ljudi dobiva plačane prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kar je za prekarce v tem sektorju seveda zelo dobrodošlo, je pa dejstvo, da gre v resnici za skromen denar. Vezanost ustvarjalca na več naročnikov je zato lahko zelo nevarna, ker ga pomanjkanje naročil v določenem obdobju kaj hitro vodi v verižni proces pomanjkanja. Naročniki so namreč tudi zelo vezani na siceršnjo situacijo v gospodarstvu in družbi. Sicer pa: zategovanje pasu se pokaže najprej v kulturi. Pri tem nismo nobena svetovna izjema.

Več ...
 

Z mag. Dejanom Židanom o prekarstvu

E-pošta natisni

Potrebno je poostriti inšpekcijski nadzor in preprečiti, da bi se zaposlovalo tiste ljudi, ki bi zaradi oblike in vrste dela morali dobiti redno zaposlitev. Razvoj zakonodaje bo moral na tem področju iti v to smer, da se bo takemu delavcu zagotovilo redno zaposlitev z odločbo inšpektorata. Druga stvar je obdavčitev. Vse vrste poklicev moramo enakomerno obdavčiti. Paziti pa moramo tudi na nove oblike prekarnosti, ki se na trgu pojavljajo. Tu imam v mislih Uber.

Če torej povzamem: organiziranost prekarcev, enakomerna obdavčitev, vgradnja socialno delovne zaščite in večja pooblastila inšpekcije so nujni koraki za njihovo zaščito.

Več ...
 

Prekerne so lahko čisto vse oblike dela

E-pošta natisni

“Prekarne so lahko pravzaprav čisto vse oblike dela, če delo znotraj njih posamezniku ne zagotavlja, da bi preživel na nek normalen, dostojen način.” Klemen Balanč je predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Več ...
 

Proaktivno delovanje članov sveta delavcev

E-pošta natisni

Delavnica: "Proaktivno delovanje članov sveta delavcev"
Nosilka: dr. Valentina Franca

"Delovanje sveta delavcev ter drugih delavskih predstavništev je že davno preseglo zakonska določila, saj sodobno poslovno okolje zahteva vedno več proaktivnosti. To je bila tudi rdeča nit izobraževanja, ki se je odvilo za člane sveta delavcev in sindikalne zaupnike na svetovni dan turizma, 27. 9.2017 v hotelih Istrabenz turizem d.d. v Portorožu.

Več ...
 

Konferenca: Skupaj do boljšega poslovanja v dejavnosti gostinstva in turizma

E-pošta natisni

Združenje delodajalcev Slovenije, vodilni partner projekta »Turizem so ljudje« vas skupaj s partnerskimi organizacijami ob zaključku projekta vabi na konferenco: Skupaj do boljšega poslovanja v dejavnosti gostinstva in turizma

Na konferenci (08. novembra) bodo predstavljeni pogledi različnih strokovnjakov na stanje v sektorju turizma in gostinstva ter izzivi za prihodnost. Dogodek bo priložnost, da izrazite svoje mnenje in izpostavite dileme, s katerimi se soočate pri vsakodnevnem poslovanju, ter izmenjate izkušnje in dobre prakse.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 81 gostov .