Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Leta 2017 smo.

E-pošta natisni

Na tožilstvu se obrača več kot osem tisoč ovadb zaradi kršitev pravic delavcev, policija je lani podala več kot tri tisoč novih. Nekateri delavci v Sloveniji so podvrženi "malodane sužnjelastniškim razmerjem", pravi prihodnji prvi tožilec v državi Drago Šketa. Inšpektorji pa, da so primeri vse bolj zapleteni.

Več ...
 

Franco Berardi o izvoru prekariata

E-pošta natisni

Z italijanskim mislecem in aktivistom, Francom Berardijem smo se pogovarjali o ključnih vzrokih za nastanek prekariata in o pritiskih, ki oblikujejo življenja prekarcev.

Več ...
 

Obvestilo medijem: Planica 2017

E-pošta natisni

planica 1V nadaljevanju objavljamo Obvestilo Sindikata GIT Slovenije medijem, s katerim jih obveščamo o naši prisotnosti v Planici 25.3.2017. Akcija bo prilagojena slovenskemu nacionalnemu prazniku! Z njo bomo začeli opozarjati na naše probleme ter pomeni napoved nadaljnjih aktivnosti sindikata za dosego naših osnovnih ciljev: normalni delovni čas, dvig plač vsem delavcem, ki delajo v naši panogi, spoštovanje zakonskih počitkov preutrujenih delavcev, opozorila pred začetkom sezone za zaposlovanje novih nujno potrebnih delavcev, mobing,.....

Več ...
 

Apartma v Maredi

E-pošta natisni

V Maredi, ki se nahaja v bližini Novigrada v hrvaški Istri, je letos ponovno v ponudbi prijeten 4 posteljni apartma. Apartma (02-225) ima dnevni prostor, v katerem je raztegljiv trosed in kuhinjska niša, spalnico z zakonsko posteljo, kopalnico ter manjši balkon. V apartmaju tudi televizija in klima.

Do plaže v Maredi (Autocamp) oddaljen cca. 200m. Plaža, ki je vzorno urejena, za naše goste ni plačljiva, saj je všteta v ceno najema.

Več ...
 

Glavni cilj sindikata prekarcev je spremeniti percepijo

E-pošta natisni

“Pomemben razlog za to, da se prekarci v velikem delu ne vidijo kot del delavstva, je, da jih še do pred kratkim niti nismo razumeli kot delavce, ampak kot delodajalce.”

Osrednji cilj Sindikata prekarcev je sprememba percepcije prekarcev in njihovo povezovanje. Vplivati želimo tudi na način, na katerega država gleda na te ljudi. Opozarjamo na dejstvo, da imajo prekarci danes vlogo poldržavljanov oz. denzientov (»denizens«), kot tej obliki pravi Guy Standing, in da je to treba spremeniti. Treba jim je vrniti državljanske pravice, podobno kot jim je treba vrniti tudi način doseganja ekonomske varnosti.

Več ...
 

O človekovih pravicah in prekariatu

E-pošta natisni

Kakšno mesto ima med človekovimi pravicami danes pravica do dela? Opredeljena je v Deklaraciji človekovih pravic, zdi pa se, da je bolj mrtva črka na papirju, kot kaj drugega. Kako gledate na to?

Pravica do dela je pravica, ki bi jo lahko umestili v drugo generacijo človekovih pravic, se pravi med pravice, ki so žal bolj deklaratorne narave. Za razliko od prve generacije človekovih pravic, ob kršenju katerih je kršitelja mogoče preganjati sodno, pri drugi ne gre za neposredno iztožljivo pravico.

Več ...
 

V 2016: nad 10.770.000 turističnih prenočitev

E-pošta natisni

V turističnih nastanitvenih objektih smo v decembru 2016 zabeležili skoraj 598.000 turističnih prenočitev, 7 % več kot v decembru 2015, v celem letu 2016 pa skoraj 10,8 milijona turističnih prenočitev ali 8 % več kot v celem letu 2015 (domačih za 3 %, tujih za 10 % več).

Več ...
 

Pošteno plačilo in 8 ur dela

E-pošta natisni

V sindikatih zasebnega sektorja opažamo, da so naši člani in seveda tudi večina delavcev vse bolj nezadovoljni. Vsi govorijo, da se je kriza končala, tudi podatki kažejo, da je to res. V nekaterih dejavnostih delodajalci že težko najdejo nove delavce in posledično dodatno obremenjujejo obstoječe zaposlene. Produktivnost raste, dobički rastejo, obremenitve so večje, plače pa ne sledijo temu trendu. Skratka, dela se vse več za skoraj enake plače. Zadnji čas je, da se to spremeni. Zato industrijski sindikati in sindikati storitvenega sektorja iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) organiziramo 1. skupno konferenco z naslovom: »Pošteno plačilo in 8 ur dela«.

Več ...
 

Mesečni pregled o plačah in kolektivnem pogajanju v Evropi - januar 2017

E-pošta natisni

Objavljamo mesečni pregled o plačah in kolektivnem pogajanju v Evropi za mesec januar 2017, ki ga pripravlja Evropski sindikalni inštitut (ETUI).

Več ...
 

Okrogla miza: dr. Guy Standing in dr. Andrej Kurnik

E-pošta natisni

V sklopu okroglih miz "Skozi oči prekariata" si lahko preberete mnenja slovitega britanskega predavatelja in pisca dr. Guya Standinga in profesorja dr. Andreja Kurnika. Po novembrski okrogli mizi v Kinu Šiška, kjer so se prekarnosti lotili široko, skozi prizmo različnih družboslovnih in humanističnih strok, se je tokratna diskusija osredotočila na dve ključni področji; na bazično opredeljitev prekariata in na politični potencial, ki ga prekariat, kot široka družbena skupina, ima.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 71 gostov .