Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

V 2016: nad 10.770.000 turističnih prenočitev

E-pošta natisni

V turističnih nastanitvenih objektih smo v decembru 2016 zabeležili skoraj 598.000 turističnih prenočitev, 7 % več kot v decembru 2015, v celem letu 2016 pa skoraj 10,8 milijona turističnih prenočitev ali 8 % več kot v celem letu 2015 (domačih za 3 %, tujih za 10 % več).

Več ...
 

Pošteno plačilo in 8 ur dela

E-pošta natisni

V sindikatih zasebnega sektorja opažamo, da so naši člani in seveda tudi večina delavcev vse bolj nezadovoljni. Vsi govorijo, da se je kriza končala, tudi podatki kažejo, da je to res. V nekaterih dejavnostih delodajalci že težko najdejo nove delavce in posledično dodatno obremenjujejo obstoječe zaposlene. Produktivnost raste, dobički rastejo, obremenitve so večje, plače pa ne sledijo temu trendu. Skratka, dela se vse več za skoraj enake plače. Zadnji čas je, da se to spremeni. Zato industrijski sindikati in sindikati storitvenega sektorja iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) organiziramo 1. skupno konferenco z naslovom: »Pošteno plačilo in 8 ur dela«.

Več ...
 

Mesečni pregled o plačah in kolektivnem pogajanju v Evropi - januar 2017

E-pošta natisni

Objavljamo mesečni pregled o plačah in kolektivnem pogajanju v Evropi za mesec januar 2017, ki ga pripravlja Evropski sindikalni inštitut (ETUI).

Več ...
 

Okrogla miza: dr. Guy Standing in dr. Andrej Kurnik

E-pošta natisni

V sklopu okroglih miz "Skozi oči prekariata" si lahko preberete mnenja slovitega britanskega predavatelja in pisca dr. Guya Standinga in profesorja dr. Andreja Kurnika. Po novembrski okrogli mizi v Kinu Šiška, kjer so se prekarnosti lotili široko, skozi prizmo različnih družboslovnih in humanističnih strok, se je tokratna diskusija osredotočila na dve ključni področji; na bazično opredeljitev prekariata in na politični potencial, ki ga prekariat, kot široka družbena skupina, ima.

Več ...
 

Da delavce pri delu v delovnih prostorih ne bo zeblo

E-pošta natisni

Temperatura zraka v delovnih prostorih predstavlja enega od dejavnikov, katere mora delodajalec za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev upoštevati tako pri načrtovanju, opremljanju kakor tudi pri vzdrževanju delovnih mest. Zimski letni čas predstavlja obdobje, v katerem običajno prihaja tudi do izrazito nizkih zunanjih temperatur zraka, kar potem običajno v primerih neustreznega načrtovanja, opremljanja in vzdrževanja vpliva tudi na same temperature zraka v delovnih prostorih.

Več ...
 

Nov znesek regresa za prehrano

E-pošta natisni

V Uradnem listu št.2/2017 z dne 13.1.2017 je bil objavljen podatek o količniku rasti cen prehrambnih izdelkov za obdobje januar-julij 2017. Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov za obdobje julij–december 2016, na podlagi katerega se določi regres za prehrano med delom za obdobje januar–junij 2017, je 0,991. Znesek regresa za prehrano med delom po KP dejavnosti GIT Slovenije, za obdobje januar–junij 2017 je 4,34 eurov na dan.

Več ...
 

Dr. Metoda Dodič Fikfak: O prekarnosti z zornega kota medicine dela

E-pošta natisni

Kako razumete prekarnost? Kako bi jo opredelili z zornega kota medicine dela?
Kot veste, je definicij prekarnosti ogromno. Po našem razumevanju je v to skupino mogoče zajeti vsa dela, ki so negotova, izpostaviti pa bi bilo potrebno predvsem tiste vrste zaposlitev, v katerih je delo začasno in krajše od enega leta.

O vplivu prekarnosti na zdravje ljudi je bilo v svetu narejenih čez 1100 raziskav. Ugotovljeno je, da je tveganje za izbruh bolezni, posebno psihičnih, pa tudi psihosomatnskih, pri prekarcih znatno večje, kot pri vseh ostalih delavcih, pa tudi, da je tveganje bolezni pri prekarcih znatno večje od tveganja za izbruh bolezni pri dolgotrajno brezposelnih.

Več ...
 

Tanja Fajon o prekarnosti, Evropskem parlamentu in državi

E-pošta natisni

Kakšno vlogo imajo pri zagovoru pravic prekarcev sindikati?
Sindikati bi morali imeti pri zagovoru pravic prekarcev vsekakor precejšno vlogo. Sindikati so namreč tisti, ki zagovarjajo delavce, ne glede na branžo ali tip zaposlitvenega razmerja.

Več ...
 

Presežne ure v gostinstvu

E-pošta natisni

Sindikat GIT je na osnovi razpoložljivih in zaskrbljujočih podatkov iz terena, o stanju presežnih ob koncu referenčnega obdobja, ugotovil, da je stanje, milo rečeno, alarmantno. Število presežnih in pošteno oddelanih ur je preseglo vse meje znosnega in jasno kaže na to, da se le-te ne bodo mogle izkoristiti v obliki prostih ur, ki bi jih lahko delavci porabili do konca 2016. Poleg viškov ur, delavcem ostajajo še dnevi neizrabljenega letnega dopusta, tako da je celotna slika še slabša.

Več ...
 

Mladi in EFFAT

E-pošta natisni

Ivan Blažević je postal član izvršnega odbora mladih sindikalistov EFFAT! Ivan je aktiven član STUH-a, hrvaških sindikatov gostinstva in turizma. Je mlad in simpatičen kuhar...

 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 78 gostov .