Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Borut Pahor: O prekarnosti

E-pošta natisni

Prekarnost spreminja posameznike in jih marginalizira. Ker se prekarci ne počutijo del neke skupnosti in živijo v popolni negotovosti, so vse bolj izolirani, izrinjeni iz nekaterih družbenih dogajanj, hkrati pa tudi slabo materialno in socialno oskrbljeni. To lahko povzroči popolno apatijo ali pa upor zoper vse, kar je zanje nedosegljivo. Precej verjetna se mi zdi teorija, da so v svojem nezadovoljstvu, odrinjenosti in jezi tudi vse bolj dovzetni in nekritični za različne radikalne poglede in gibanja.

Več ...
 

Rožnik 2017

E-pošta natisni

Da ne pozabimo, da 1. maj praznujemo v spomin na boj naših prednikov za svobodo združevanja, za svobodo organiziranja v sindikate, za pravico do kolektivnega dogovarjanja in za pravico do stavke, sindikalnega boja, s katerim so delavcem izborili temeljne delavske pravice, omejen delovni čas in dostojno plačilo za delo! Zato delavske pravice tudi danes še zdaleč niso samoumevne. Vsak dan občutimo želje po njihovem omejevanju, ukinjanju in relativiziranju.

Več ...
 

Branimir Šrukelj o prekariatu

E-pošta natisni

Očitno dejstvo je, da sindikati ne zagovarjamo revolucionarnih sprememb družbe, zagovarjamo pa radikalno spremembo tega trenda v korist plačila dela. Da bi dosegli vsebinsko povišanje plač na račun kapitalskih dobičkov, bomo potrebovali precej večjo moč in radikalno spremembo organiziranosti.

Več ...
 

Prvi maj - Dan, ko smo vsi na isti strani

E-pošta natisni

Bili so časi, ko so delavci v kovinski industriji ravnali po svoje, tekstilci po svoje, delavci v trgovini po svoje, kmetje pa po svoje. Ko je prevladoval občutek, da je vsak zase. In da je le na njegovih ramenih odgovornost, da si zagotovi dostojno življenje. Povsem jasno je, kdo je bil tedaj tisti, ki je govoril, kako bo. Sledilo je obdobje, ko so delavci postali Delavci. Povezani in močni. Upoštevala sta jih tako kapital kot država. Ker brez njih namreč ni bilo ne proizvodnje, ne davkov.

Več ...
 

Moramo najti skupno pot

E-pošta natisni

Andrej Zorko: »Da bi zagotovili vpliv na delodajalce in tiste, ki delo delodajalcev nadzorujejo, moramo najti skupno pot«

Več ...
 

Leta 2017 smo.

E-pošta natisni

Na tožilstvu se obrača več kot osem tisoč ovadb zaradi kršitev pravic delavcev, policija je lani podala več kot tri tisoč novih. Nekateri delavci v Sloveniji so podvrženi "malodane sužnjelastniškim razmerjem", pravi prihodnji prvi tožilec v državi Drago Šketa. Inšpektorji pa, da so primeri vse bolj zapleteni.

Več ...
 

Franco Berardi o izvoru prekariata

E-pošta natisni

Z italijanskim mislecem in aktivistom, Francom Berardijem smo se pogovarjali o ključnih vzrokih za nastanek prekariata in o pritiskih, ki oblikujejo življenja prekarcev.

Več ...
 

Obvestilo medijem: Planica 2017

E-pošta natisni

planica 1V nadaljevanju objavljamo Obvestilo Sindikata GIT Slovenije medijem, s katerim jih obveščamo o naši prisotnosti v Planici 25.3.2017. Akcija bo prilagojena slovenskemu nacionalnemu prazniku! Z njo bomo začeli opozarjati na naše probleme ter pomeni napoved nadaljnjih aktivnosti sindikata za dosego naših osnovnih ciljev: normalni delovni čas, dvig plač vsem delavcem, ki delajo v naši panogi, spoštovanje zakonskih počitkov preutrujenih delavcev, opozorila pred začetkom sezone za zaposlovanje novih nujno potrebnih delavcev, mobing,.....

Več ...
 

Apartma v Maredi

E-pošta natisni

V Maredi, ki se nahaja v bližini Novigrada v hrvaški Istri, je letos ponovno v ponudbi prijeten 4 posteljni apartma. Apartma (02-225) ima dnevni prostor, v katerem je raztegljiv trosed in kuhinjska niša, spalnico z zakonsko posteljo, kopalnico ter manjši balkon. V apartmaju tudi televizija in klima.

Do plaže v Maredi (Autocamp) oddaljen cca. 200m. Plaža, ki je vzorno urejena, za naše goste ni plačljiva, saj je všteta v ceno najema.

Več ...
 

Glavni cilj sindikata prekarcev je spremeniti percepijo

E-pošta natisni

“Pomemben razlog za to, da se prekarci v velikem delu ne vidijo kot del delavstva, je, da jih še do pred kratkim niti nismo razumeli kot delavce, ampak kot delodajalce.”

Osrednji cilj Sindikata prekarcev je sprememba percepcije prekarcev in njihovo povezovanje. Vplivati želimo tudi na način, na katerega država gleda na te ljudi. Opozarjamo na dejstvo, da imajo prekarci danes vlogo poldržavljanov oz. denzientov (»denizens«), kot tej obliki pravi Guy Standing, in da je to treba spremeniti. Treba jim je vrniti državljanske pravice, podobno kot jim je treba vrniti tudi način doseganja ekonomske varnosti.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 77 gostov .