Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

varnost in zdravje pri delu: Evropska priznanja za dobro prakso spodbujanja

E-pošta natisni

Vabimo vas, da obiščete na spletni strani Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU OSHA) najnovejšo publikacijo v slovenščini, v kateri so predstavljeni dosežki dobitnikov evropskega priznanja »Dobra praksa« v okviru dvoletne evropske kampanje za zdravo delovno okolje 2016–2017 »Zdrava delovna mesta za vse generacije«. Kampanja se je začela 15. aprila 2016 in se bo zaključila 22. novembra 2017. Spodbuja vzdržno delo in zdravo staranje od samega začetka poklicnega življenja ter ima štiri ključne cilje:

Več ...
 

O prekarnosti z Janezom Škrabcem

E-pošta natisni

Kdo bi moral zaščititi delavce, ki so zaposleni prekarno in zavoljo tega, kljub intenzivnemu delu pogosto nimajo dovolj denarja za normalno preživetje? Vsekakor je država tista, ki mora s pravnimi regulativami postaviti okvir, znotraj katerega se bodo gibali vsi socialni partnerji pri zagovoru pravic zaposlenih. Sindikati morajo delavce ščititi, podjetja pa morajo prevzeti visoko stopnjo odgovornosti do vseh zaposlenih in sodelujočih v poslovnih procesih.

Več ...
 

Položaj natakarjev

E-pošta natisni

Turizem so ljudje. Po mnenju nekdanjega direktorja Grand hotela Union Bogdana Lipovška je to eden najboljših turističnih sloganov. Zato ga toliko bolj preseneča, da razni menedžerji pri vodenju svojega podjetja dajejo prednost dobičku pred svojimi zaposlenimi. Pozabljajo, da zadovoljen natakar pomeni tudi, da je gost zadovoljen. A – kot boste slišali v prispevku Tine Lamovšek – so delavci v gostinstvu nemotivirani zaradi prenizke plače in neplačanih nadur, poklicu primanjkuje tudi ugleda.

Več na: http://radioprvi.rtvslo.si/2017/08/polozaj-natakarjev/

 

Goran Vojnović o prekarnosti in kulturnem povezovanju

E-pošta natisni

Kako bi opredelili prekariat kot družbeno skupino?

Prekariat je realnost trenutnih razmer. Če je bila v času naših staršev neka vrsta prekariata alternativa, oziroma način neposrednega upora zoper sistem, postaja sedaj prekarnost norma. Nihče si ne dela utvar, da gre za neko prehodno fazo. Za preizkus posameznikovih delovnih sposobnosti, na osnovi katerega bi delodajalec lahko dobil oceno o tem, ali je smiselno skleniti pogodbo za nedoločen čas ali ne. Zelo veliko jih je, ki so srečni že, če dobijo priložnost delati prekarno.

Več ...
 

Spremenjen pravilnik

E-pošta natisni

Predsedstvo sindikata GIT Slovenije je na svoji 31. redni seji, na predlog NO, sprejelo spremembe PRAVILNIKA O DODELJEVANJU BREZOBRESTNIH POVRATNIH SREDSTEV (sprememba je v 3. in 9.členu Pravilnika) več na: Spremembe Pravilnika o dodeljevanju brezobrestnih povratnih sredstev

 

Prehrana med delom po KP GIT

E-pošta natisni

Obveščamo Vas, da v skladu z objavljenim količnikom rasti cen prehrambnih izdelkov, znaša prehrana po KP gostinstva od 1. julija 2017 do decembra 2017: 4,43 EUR za vsak dan prisotnosti na delu!

(UL RS št. 7.7.2017: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2017-01-1931/kolicnik-rasti-cen-prehrambnih-izdelkov)

Znesek bo popravljen in objavljen  na spletni strani sindikata GIT Slovenije ter v plačnem priročniku ZSSS.

 

Philippe van Parijs o prekariatu

E-pošta natisni

Philippe Van Parijs je profesor socialne in ekonomske etike na Fakulteti za ekonomske, sociološke in politološke študije na univerzi v Bruslju. Kot predavatelj je v preteklosti delal na Harvardu, Berkeleyu in Oxfordu, skupaj z Guyem Standingom pa je en od ključnih soustanovitejev organizacije »Basic Income Earth Network«. Ob njegovem obisku Ljubljane, smo spregovorili o možnostih in okoliščinah uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), o specifiki prekarnega dela in o reorganizaciji družbe po četrti industrijski revoluciji.

Več ...
 

Znesek regresa za leto 2017

E-pošta natisni

Sindikat GIT Slovenije je 30.junija 2017 skupaj s socialnimi partnerji podpisal ANEKS h Kolektivni pogodbi gostinstva in turizma Slovenije . Po tem aneksu znaša znesek regresa za letni dopust za leto 2017, 950 €. Aneks bo objavljen v Uradnem listu RS , v veljavo pa stopi takoj!

Več ...
 

Na mizi tudi ostrejša drža

E-pošta natisni

Težavne razmere za gostinsko-turistične delavce sta ob robu 27. tradicionalnega srečanja sindikalnih aktivistov Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) predstavila sindikalna zaupnika iz Maribora in Radencev. Delavska enotnost št. 22, junij 2017

 

Dopis ministrici glede koncesij

E-pošta natisni

Spoštovana gospa ministrica Irena Majcen! »Javnost je bila že obveščena, da Sindikat gostinstva in turizma Slovenije od delodajalcev pričakuje oziroma zahteva dvig najnižjih osnovnih plač v naši panogi, povečanje plač vsem nosilnim poklicem in povišanje zneska letnega regresa za 2017. Že tako nizke plače v gostinstvu se kljub bistveno izboljšanim rezultatom poslovanja v dejavnosti niso zvišale že pet let. Povprečna plača v panogi je 743 evrov neto, in to v povprečju za 210 opravljenih ur na mesec.

Več ...
 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 62 gostov .