Sindikat gostinstva in turizma

Pasica
Switch to English
 
  • Povečaj velikost teksta
  • Privzeta velikost teksta
  • Zmanjšaj velikost teksta
Domov

Sindikat gostinstva in turizma

Znesek regresa za leto 2017

E-pošta natisni

Sindikat GIT Slovenije je 30.junija 2017 skupaj s socialnimi partnerji podpisal ANEKS h Kolektivni pogodbi gostinstva in turizma Slovenije . Po tem aneksu znaša znesek regresa za letni dopust za leto 2017, 950 €. Aneks bo objavljen v Uradnem listu RS , v veljavo pa stopi takoj!

Več ...
 

Na mizi tudi ostrejša drža

E-pošta natisni

Težavne razmere za gostinsko-turistične delavce sta ob robu 27. tradicionalnega srečanja sindikalnih aktivistov Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) predstavila sindikalna zaupnika iz Maribora in Radencev. Delavska enotnost št. 22, junij 2017

 

Dopis ministrici glede koncesij

E-pošta natisni

Spoštovana gospa ministrica Irena Majcen! »Javnost je bila že obveščena, da Sindikat gostinstva in turizma Slovenije od delodajalcev pričakuje oziroma zahteva dvig najnižjih osnovnih plač v naši panogi, povečanje plač vsem nosilnim poklicem in povišanje zneska letnega regresa za 2017. Že tako nizke plače v gostinstvu se kljub bistveno izboljšanim rezultatom poslovanja v dejavnosti niso zvišale že pet let. Povprečna plača v panogi je 743 evrov neto, in to v povprečju za 210 opravljenih ur na mesec.

Več ...
 

Se nam pred sezono obeta stavka?

E-pošta natisni

Pogajanja med Sindikatom gostinstva in turizma (SGiT) ter Turistično-gostinsko zbornico Slovenije (TGZS) so klavrno propadla, potem ko je sindikalna stran odkorakala stran.

Več ...
 

SURS novica

E-pošta natisni

V aprilu 2017 so v turističnih nastanitvenih objektih našteli za 27 % več turističnih prenočitev kot v aprilu 2016. Tuji turisti so ustvarili za 44 % več prihodov in 47 % več prenočitev. Domači turisti so ustvarili približno enako število prihodov in za 2 % manj prenočitev kot v aprilu 2016.
Vir in povezava do celotne vsebine novice: surs.si

 

Sporočilo za javnost po delovnem posvetu vlade

E-pošta natisni

Po današnji seji so se člani vlade sestali na delovnem posvetu, na katerem so obravnavali Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021. Strategija si bo prizadevala za doseganje scenarija pospešenega razvoja slovenskega turizma, pri čemer sta bistvenega pomena nova vizija in poslovno usmerjena strategija za produktivno prestrukturiranje in repozicioniranje Slovenije na svetovnem turističnem trgu.

Več ...
 

Javno pismo ministru za gospodarstvo

E-pošta natisni

Javno pismo ministru za gospodarstvo RS Zdravku Počivalšku, državni sekretarki Evi Štraus Podlaogar , vd direktorici Direktorata za turizem Renati Martinčič in SDH

Turistično gostinska zbornica Slovenije se je z novim vodstvom in staro pogajalsko skupino odločila, da še pred začetkom turistične sezone odžene še tiste kadre, tiste kuharje in natakarje, ki so pripravljeni delati preko polnega delovnega časa, za mizerno plačilo in nikakršen odnos, k tuji konkurenci.

V času turistične rasti, rasti prihodkov in presežnih ur je na prvem razgovoru ponudila sindikatu znižan znesek regresa za letni dopust, znesek iz leta 2015 in 0 % dvig plač!

Spoštovani gospod minister!

Več ...
 

Obvestilo za javnost

E-pošta natisni

Danes je TGZ Slovenije sklicala sestanek obeh pogajalskih partnerjev na temo višine letošnjega regresa za letni dopust, dviga plač in začetka pogajanj za Kolektivno pogodbo dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije.
Pogajanja oz. prvi pogovor z novo direktorico TGZ in člani pogajalske skupine se je končal neuspešno. Predstavnice sindikata GIT Slovenije so obrazložile prisotnim članom delodajalcev vzroke in argumente za temeljno zahtevo sindikata GIT za dvig regresa za letni dopust 2017 na 1000 € ter dviga NOP v gostinstvu. Plače se niso dvignile že pet let. In nizke plače, pogoji dela, delovni čas in šikaniranje delavcev so temeljni vzroki za katastrofalno pomanjkanje nosilnih poklicev v gostinstvu: kuharjev , natakarjev, sobaric..... Sezona se še začela ni, pa presežne ure bežijo v nebo.

Več ...
 

Jubilejna nagrada - mnenje

E-pošta natisni

Dne 26. maja 2017 se je prvič (in verjetno zadnjič) sestala Komisija za razlago Kp dejavnosti GIT Slovenije. V zvezi s vprašanjem o jubilejni nagradi ni dosegla soglasja zaradi različnega razumevanja in razlage Uredbe, kljub tehtnim argumentom, ki jih je predstavila članica komisije Saška Kumer in z izreki sodb o tej zadevi podkrepila Andreja Toš Zajšek!

V sindikatu GIT Slovenije smo trdno prepričani, da delavcu pripada jubilejna nagrada za 10 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu če pri tem delodajalcu še ni prejel jubilejne nagrade za deset let delovne dobe! Po mnenju sindikata gre za izplačilo različnih jubilejnih nagrad , eno zaradi izpolnitve pogoja skupne delovne dobe , drugo iz naslova delovne dobe pri zadnjem delodajalcu!

Več ...
 

Gostje so, a jih nima kdo postreči

E-pošta natisni

Plače v gostinski panogi se kljub pozitivnim gospodarskim trendom že pet let niso spremenile. Sobarice, natakarji, kuharji - večina jih prejema minimalno zajamčeno plačo," opozarjajo v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije. Mladi se težko odločajo za ta poklic ali pa gredo v tujino, dodajajo. Iz vrst delodajalcev pa je slišati, da bi dobre kuharje in natakarje z veseljem ustrezno plačali, a jih je težko najti.

Več na http://www.primorske.si/2017/06/14/Gostje-so-a-jih-nima-kdo-postreci

 
Več prispevkov...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Fairhotels

Začetek kampanije Fairhotels Slovenija

logo

Včlani se

banner sindikalne pocitnice

Kdo je prisoten

Prisotni 78 gostov .